The Musical Box: Fräcka rockrökare från Ducks Deluxe

torsdag 4 mars 2010

Fräcka rockrökare från Ducks Deluxe

Det var ingen som fattade var den kom ifrån. Men helt plötsligt fanns den bara där. Singeln Coast to Coast med Ducks Deluxe. En fräck och tuff rockrökare med ett band ingen hört talas om. Men det spelade ingen roll, skivan fick rulla gång på gång där nere i källaren.

Sen glömde jag bort den i flera år. Men när storheter som The Motors, Tyla Gang och Graham Parkers the Rumour dök upp på rockscenen i slutet av 1970-talet kom den plötsligt på tal igen. Alla hade de kopplingar till Ducks Deluxe. Först då fattade jag vad vi lyssnat på flera år tidigare, den bästa brittiska pubrock som fanns att få tag på.

Jag hittade Ducks Deluxe samlingsplatta Don´t Mind Rockin´ Tonite, i en reaback på Tempo någon gång då och pyntade kanske en tia för den. Fortfarande ett kanonköp.
Det gavs ut ett fåtal plattor med Ducks Deluxe, de flesta efter att bandet splittrats.

En av de mest eftertraktade var en bootleginspelning från 1979, Last Night of a Pub Rock Band. Den gick naturligtvis inte att köpa för pengar, då.

Så när jag hittade ett exemplar av denna synnerligen ovanliga dubbel-LP i en låda under ett skrivbord i en av Jönköpings second-handbutiker, började händerna nästan att darra. Det var dessutom ett helt perfekt exemplar, troligen knappt spelad och omslaget helt oskadat.

Coast to Coast finns naturligtvis med på denna udda live-inspelning. Ljudet är anskrämligt. Men det är fortfarande en stor låt. Min singel den försvann i en flytt för många år sedan.

Ducks Deluxe bildades 1972 och fick snabbt rykte om sig att vara lysande live. Bandet hann bara släppa två album, Ducks Deluxe (1974) och Taxi to the Terminal Zone (1975), innan det splittrades.

Nick Garvey och Andy McMaster dök senare upp i the Motors, som bland annat gav ut superhiten Airport 1978. Sean Tyla bildade Tyla Gang, medan Brinsley Schwartz och Martin Belmont hamnade i Graham Parkers grupp the Rumour. När dessa band fick framgångar gjordes flera återutgivningar av Ducks Deluxe gamla låtar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar