The Musical Box: Psykedelisk bluesgitarrist med eget sound

torsdag 11 mars 2010

Psykedelisk bluesgitarrist med eget sound

När Steve Miller Band 1976 släppte albumnet Fly Like an Eagle, stod gruppen på sin höjdpunkt. Plattan är fullspäckad av smarta och läckra rocklåtar, Fly Like an Eagle, Wild Montain Honey, Rock´n Me, Serenade och Dance, Dance, Dance är låtar som skulle platsa på vilken Best of-skiva som helst.

Albumet blev också Steve Millers bäst säljande genom tiderna. Men så var den också efterlängtad. Det hade tagit Steve Miller tre år att göra skivan. 1973 hade han släppt storsäljaren The Joker, men sen hade det varit tyst länge.



Bluesgitarristen Steve Miller
skapade en helt annorlunda och udda bluesrock. Han var uppväxt med bluesen, men influerades starkt av det psykedeliska soundet från San Francisco under slutet av 60-talet och tog även till sig den nya progressiva rocken.

Det var dock först i början av 70-talet han lyckades forma sitt eget sound av detta. Resultatet blev minst sagt spännande och nyskapande. Ibland nämns Steve Miller tillsammans med storheterna från amerikanska västkusten, ibland jämförs han med Sydstatsrockens mästare eller Chicagobluesen. Men han står på egna ben.

Steve Millers plattor The Joker, Fly Like an Eagle och Book of Dreams från 1977, med Jet Airliner, Jungle Love och Swingtown, är mästerverk som borde finnas i varje skivsamling. För den som inte har någon av dessa kan jag rekommendera hans Greatest Hits 1974-78. Där finns allt det göttaste.

Steve Miller Band finns fortfarande, men gör bara enstaka spelningar. Den senaste studioplattan kom 1993.
Öh, ja. Det var Steve Miller som gjorde Abracadabra. 1980 om jag inte har helt fel. Men varför nämna den här? Den är inte ens i närheten av de här plattorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar