The Musical Box: Sandie Shaw Supplement

söndag 7 mars 2010

Sandie Shaw Supplement

Barfotasångerskan Sandie Shaw var en av de allra bästa tjejerna i den brittiska popvågen. Med Puppet on a String vann hon Eurovisionsschlagern 1967, Long Live Love och Message Understood var andra stora hits i mitten av 1960-talet.

Men skivbolaget Marble Archs utgivning av plattan Sandie Shaw Supplement från 1968 ger mej rysningar. Inte alls på grund av låtarna, tvärtom, de är kanonbra. Men omslaget!

Det vete tusan hur de tänkte. Förmodligen var det ett försök att plagiera alla de Top of the Pops-skivor som gavs ut under de där åren. Skivor med halvtaskiga hits inspelade av studiomusiker och med halvnakna tjejer på omslaget för att locka köparna.

Originalutgivningen från Pye Records samma år är snyggare, en profilbild på Sandie Shaw sittande i en bil. Trots, eller på grund av, omslaget är Marble Archs utgivning dock tämligen svår att hitta, och dyr är den också. Men jag har den nu.


Låtarna från LP:n
är hämtade från den tv-show hon 1968 spelade in för BBC. En rätt kul skiva. Här finns låtar som vanligtvis inte brukar finnas med på de samlingsskivor och återutgivningar som gjorts av hennes låtar. Rolling Stones Satisfaction, Chuck Berrys Route 66 (som förresten är briljant i Sandies version), Simon & Garfunkels Homeward Bound och Words med Bee Gees är några av de rätt udda inspelningarna.

Av någon anledning förstördes nästan alla inspelningarna av tv-serien, av BBC själv. Bara två av showerna överlevde. Privatinspelningar av andra avsnitt lär dock finnas.
Sandie Shaw lämnade i början av 1970-talet rampljuset, men gjorde comeback i början av 1980-talet, då hon spelade in en del låtar med The Smiths, Hand in Glove, I Don´t Owe You Anything och Jeane.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar