The Musical Box: Tung malande boogierock

onsdag 17 mars 2010

Tung malande boogierock

Foghat är tung malande boogierock, där basen slår stenhårt och gitarrerna lägger en brutal bakgrundsmatta. Det var ett av de första boogierockbanden som vågade sig längst ut på kanten med sin vilda och råa musik. När bandet släppte sin första platta 1972 blev den en sensation.

Willie Dixons gamla bluesklassiker I Just Want to Make Love to You fick en ny dimension och Chuck Berrys Maybelline blev en helt annan låt med Foghat. Gitarristen och sångaren Lonesome Dave var dessutom något alldeles extra.


Med tanke på soundet, tror många att Foghat är ett amerikanskt band, i rakt led härstammande från söderns gungande rock. Men så är det inte alls. Foghat var en utbrytning av gamla brittiska bluesrockbandet Savoy Brown och är så mycket Londons förorter det går att bli.

Lonesome Dave Peverett, basisten Tony Stevens och trummisen Roger Earl plockade upp gitarristen Rod Price och startade om från början när Savoy Brown brakade ihop.


Bandets första plattor; Foghat (1972), Rock and Roll (1973), Energized och Rock and Roll Outlaw från 1974 är boogierockskivor som fortfarande som slår knockout på det mesta. Låtarna Honey Hush och Wild Cherry från Energized är sanslösa.


Foghat finns
fortfarande kvar och släpper en och annan skiva. Den karaktäristiske Lonesome Dave Peverett lämnade dock bandet 1984. Han avled 2000 i cancer. I det nuvarande bandet finns endast Roger Earl kvar från originalsättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar