The Musical Box: En drömmare och sagoberättare

torsdag 6 maj 2010

En drömmare och sagoberättare

Ett album med Steve Hackett är som en resa in i en fantasyvärld fylld av mystiska figurer, svarta magiker, troll och vackra prinsessor. Han målar upp fantasier J.K Rowlings skulle bli avundsjuk över. Hackett leker med ord, barnramsor från uråldriga engelska sagor och experimenterar med poesi och musik.

Steve Hackett var gitarrist i Genesis fram till 1977. Om Peter Gabriel var visionären och Phil Collins opportunisten, så var Hackett drömmaren och sagoberättaren. Hans ideér och tankar slår igenom på Genesis största verk, Selling England by the Pound och A Trick of the Tail.

Gabriel lämnade gruppen 1975. När Hackett hoppade av två år senare var supergruppen dömd till undergång. Det var Hacketts gitarr och Gabriels musik och lyrik som gjort Genesis till en av de största progressiva rockgrupperna under 1970-talet.

Steve Hacketts solokarriär kom aldrig i närheten av Genesis mastodontkonserter och berömmelse. Men hans album från det sena 70-talet och början av 80-talet är spännande, och kanske mer Genesis än vad det kvarvarande bandet någonsin kom i närheten av.

Voyage of Acolyte gavs ut redan innan han lämnade Genesis. 1978 kom hans första platta på egna ben, Please Don´t Touch. Skivor väl värda att ha i samlingen, åtminstone för den som gillar tidiga Genesis.
Steve Hackett har genom åren gett ut ett flertal skivor, bland annat ett antal med klassisk musik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar