The Musical Box: Northern Rock på Ztyle

onsdag 19 maj 2010

Northern Rock på Ztyle

Den 21 maj spelar ett av den senaste tidens mest hypade svenska band på Eddes Äntligen Fredag, Hellsingland Underground. Det kan nog bli en riktigt kul spelning. Hellsingland Underground gör det inget svenskt band vågat göra på länge, göra smalspårig rock med storheter som Allman Brothers och Lynyrd Skynyrd som förebilder. I alla fall har Charlie Granberg och hans polare jämförts med de storheterna.

Bandet släppte sitt andra album, Madness & Grace, i mitten av april.
Nu är dock den plattan kanske inte så mycket sydstatsrock som vissa kritiker vill göra gällande. Visst finns det flera gemensamma beröringspunkter med världens bästa musik, tuffa gitarrer och smarta licks och Charlie Granberg sjunger ungefär lika risigt som Dickey Betts.

Men Hellsingland Underground lirar inte sydstatsrock, snarare Northern rock. Det är mycket countryrock med kraftiga inslag av amerikansk rotrock. Ibland får jag nästan för mig att det är John Cougar Mellencamp som gjort låtarna. Dessutom har bandet hittat en del inspiration från Jan Johansson numera klassiska jazzverk. Så visst är det spännande. Konserten på Ztyle tänker jag inte missa. Kan bli den bästa i Jönköping den här våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar