The Musical Box: Progressiv rock från Stockholm

tisdag 22 juni 2010

Progressiv rock från Stockholm

Den här artikeln skrevs inför Hovstocksfestivalen 1998 och publicerades i Folkbladet. Mentor´s Wish var den festivalens stora överraskning. En eftermiddag några veckor innan stod helt plötsligt två försynta grabbar i dörren till festivalens larmande kontor med en cd-skiva i handen. Det räckte med första låten. Sen hade Asgar och Dan bokat in Mentor´s Wish på bästa speltiden.


Med influenser från 70-talsgrupper som Yes, Saga och Genesis, kombinerat med Metallica och annan tyngre rock, blir Mentors Wish från Stockholm garanterat en spännande upplevelse.
- Det är kul mixa ihop det gamla med det nya, menar gitarristen Johan Wikström, vi har inga regler utan gör det vi själva tycker låter bra.


- Men vi vill inte låta som nån repris från 70-talet, fortsätter han, utan vill vara oss själva. Vi gillar det vi spelar och hoppas att andra tycker om det också.
Med den bakgrunden lockar deras låtar lyssnare från flera generationer.


- Det är jäkligt kul att så många åldrar gillar våra låtar, menar Johan. Det känns positivt och faktiskt mycket överraskande. Man vet ju aldrig hur det ska bli. Jag vet inte riktigt vad man ska kalla stilen, men progressiv rock är det i alla fall.
Men bandet har bara funnits i lite drygt två år.
- Vi fick faktiskt skivkontrakt på en demoslinga jag och trummisen Christer Wiik gjort för länge sedan, berättar han. Då fick vi lite panik och raggade snabbt ihop bandet. Men vi hade nog lite tur, för det kändes bra redan från början med det nya gänget.
- Vi repade 60 dagar på raken, och sen gick vi in i inspelningstudion.

Mentors Wish släppte sin debut-CD i början av juni, på ett litet och nystartat skivbolag. Därför har det varit lite trögt för dem i början.
- Det går uppåt, berättar Johan. Men att komma med en debutplatta som okänt och nytt band är alltid tufft.
De första veckorna sålde de inte många skivor, men sedan plattan fått nio av tio stjärnor i brittiska hårdrocktidningen ”Hard roxx” och skivbolaget börjat lansera dem i Tyskland, Schweiz och Österrike, har de börjat sälja plattor även i Sverige.
- Men egentligen vet vi inte så mycket själva, säger Johan. Skivbolaget sköter lanseringen och tydligen går det rätt så bra.
I våras åkte de runt i Sverige och besökte arrangörer, radiostationer och tidningar i nio städer. Bland annat fick arrangörerna av Hovstock nys om bandet på det sättet. Men det har resulterat i flera spelningar. Veckan efter festivalen i Jönköping kommer Mentors Wish att spela i bland annat Helsingborg, Visby och Göteborg. Flera spelningar är planerade, men är ännu inte bokade. Däremot spelar de inte mycket i Stockholm just nu.
- Stockholm är så otacksamt, menar Johan. Man liksom drunknar i mängden. Dessutom blir man mycket trevligare bemött ute i landet.
Under sin sommarturné räknar de med att göra mellan åtta och nio spelningar, varav alltså Hovstock är en.

Bilderna är hämtade från plattan grabbarna hade med sig, The Fine Thread of Sanity.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar