The Musical Box: Tuff brittisk pop

lördag 19 juni 2010

Tuff brittisk pop

Jesus of Cool är Nick Lowes debutplatta från 1978. Tuff brittisk pop i spåren efter Elvis Costello och Graham Parker. Men den här killen lirade med glimten i ögat och tryckte in så mycket energi i sina låtar att skivnålen knappt kan ligga kvar på tallriken.


Music For Money
, Breaking Glass, So it Goes och Nutted By Reality smattrar bara till i högtalarna och är mer brittisk pubrock än Ducks Deluxe själva. Så Nick Lowes debut var minst sagt spännande.

Men att hitta rätt platta kan vara lite besvärligt. En äkta samlare ser naturligtvis till att skaffa sig alla, för det finns nämligen fler.
Jesus of Cool gavs först ut 1978 i Storbritannien. På skivomslaget står då Nick Lowe ensam med sin gitarr. Samma år släpptes skivan i USA, men nu med sex olika bilder av Lowe på framsidan. Dessutom var låtlistan något annorlunda och plattan fick namnet Pure Pop For Now People.

För att röra till det ytterligare gavs en tredje version ut i Sverige, på bolaget Smash. Där används bilden från USA-plattan (nästan), men skivan har fått heta Jesus of Cool. På den svenska utgåvan finns dessutom Brinsley Schwartz-låten Cruel To Be Kind med.

I England och USA finns den låten först med på Nick Lowes stora genombrott 1979, Labour of Lust. Lite tuffare och lite smartare. Då blev den en superhit. I min värld, alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar