The Musical Box: UFO nobbar Jönköping

fredag 27 augusti 2010

UFO nobbar Jönköping

Först var det klart och hårdrockfansen jublade. Brittiska hårdrocklegenderna UFO skulle spela i Jönköping. Sen brakade allt ihop. Ingen spelning i Jönköping meddelade Zaragon Rock Club. Dubbelbokat och Skövde i stället. Hela den invecklade förklaringen finns på Zaragons egen sajt.





Fan också! Jag ville verkligen se UFO. Det var ett av de första riktiga hårdrockbanden jag kom i kontakt med. Men det var inte när Michael Schenker kommit med i bandet och de slagit igenom med Phenomenon 1974.

Det var tidigare. En gång i tiden hade jag både UFO 1 och UFO 2: Flying, 1970 och 1971, i min samling. Den enda jag har kvar av de tidiga UFO-plattorna är dock liveplattan från 1972: UFO Live.
På den tiden lirade UFO tung progressiv hårdrock, spacerock så klart. Stora låtar var Eddie Cochran-covern C´mon Everybody, nio minuter långa Who Do You Love och The Coming of Prince Kajuku. Skivan är kul att ha, men tveksam att spela.

Öh, udda är det ju, men ärligt talat lite yxigt. Så yxigt att det nästan blir bra, kan man väl säga. UFO blev fan så mycket bättre senare, med Michael Schenker. Doctor Doctor och Rock Bottom framkallar fortfarande en och annan rysning.

Men Schenker hade å andra sidan inte funnits med i det UFO som skulle kommit till Jönköping i oktober... Man får väl trösta sig med det.
Och så tycker jag lite synd om zaragon-gänget. De är entusiaster. Såna behövs. Och så har de fixat danska Pretty Maids till december. Sånt är kul.

Och ja. Det är en Hagström-gura på bilden, Super Swede.

2 kommentarer:

  1. För många år sedan köpte jag UFO 1 en märklig LP i många avseenden, de som skall sägas på en gång är att det absolut inte va en originalpressning,utan nått som släpptes senare kan jag tro...... Men själva LP;n va så pass mjuk att man med lätthet kan böja ihop den som ett....korvbröd...utan att den tog skada.
    Detta blev ju ett hett party trick när någon sa att man skulle sätta på något lite softare....
    Rent musikaliskt blev den snabbt invald i en liten skara skivor dit inga skivor vill bli invalda.....jag tror om jag kommer ihåg rätt att den låg på plats 2 på den lista. Listan döptes av en kompis till....."Vad fan tänkte jag när jag köpte den här"....

    SvaraRadera
  2. Och vilken var etta pålistan då?

    SvaraRadera