The Musical Box: Too Old To Rock´n Roll

lördag 25 september 2010

Too Old To Rock´n Roll

JETHRO TULL - TOO OLD TO ROCK´N´ROLL TOO YOUNG TO DIE - 1976

Too Old To Rock´n Roll, Too Young To Die är ett sånt där klassiskt uttryck som på något sätt förklarar hela rock´n roll-grejen. I min värld var det Jethro Tull och Ian Anderson som fastställde den sanningen, då de gav ut albumet med samma namn 1976.

Då hade nog åldern börjat bli ett problem för många rockers, som kanske tyckte de blivit för gamla för ungdomsrevolter, barrikader och sånt där.

De tyckte väl de var på väg att dinosaurieseras, i alla fall påstod stora delar av kritikerkåren det. Nu blev det väl inte så. De flesta fortsatte, på gott och ont.

Om det är därför vet jag inte, men Too Old To Rock´n Roll, Too Young To Die ger ett kluvet intryck. Plattans storhet är låten med samma namn, inget snack om den saken.

Övrigt material känns lite tunnt för att vara Jethro Tull. Det är väl inte för inte albumet anses vara ett av bandets svagare. Men för min del lyssnar jag gärna på låtar som From A Dead Beat To An Old Greaser, Salamander och Quizz Kid, de håller.

Sen kan man väl konstatera att det här är en typ av LP-skiva som blev allt vanligare på 80-talet. En bra låt – resten utfyllnad. Men jag tror inte att det var Tulls tanke bakom den här, det blev nog bara så. Ian Anderson var ju lite förtjust i koncept-album och kunde emellanåt veckla in sig rätt ordenligt.
Det här albumet är uppbyggt på en story i serieformat, som förresten finns på insidan av det utvikbara omslaget. Där ställs den åldrande rockstjärnan Ray Lomas inför det faktum att han blivit för gammal...

Det sägs att grundtanken var att det skulle bli en film av den storyn och att LP:n skulle vara något slags soundtrack. Det kom inte längre än till idéstadiet, men jag hade gärna sett den filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar