The Musical Box: Ferrys coverkarriär

onsdag 27 oktober 2010

Ferrys coverkarriär

Bryan Ferry är tydligen aktuell med en ny platta. Chansen att den hamnar i min samling är mindre än ingen. Ferry är efter 80-talet inte någon större favorit om man säger så. Men den gamle Roxy Music-sångaren har gjort en del hyfsade grejer. De här:
Rod Stewart arbetar sig just nu igenom något han kallar The American Songbook och sjunger in den ena klassikern efter den andra. Inte ett dugg spännande och han blir bara rynkigare för varje album.

Det där med covers är lurigt och betraktas ibland synnerligen misstänksamt. Särskilt av oss som var med under Top of the Pops-epoken*.

Man kan tyckta vad man vill om Bryan Ferry, men han är en av få som lyckats med coverinspelningar. Faktum är att hans solokarriär efter Roxy Music började med tre coveralbum, These Foolish Things, Another Time Another Place och Let´s Stick Together.

Man kan väl nästan säga att det är en trilogi, för skivorna hänger ihop. Här tolkar Ferry allt från Dylan, Rolling Stones och Beatles till lättviktig soul och 50-talspop.

På tredje skivan gör han dessutom covers på en del tidiga Roxy Music-låtar. Om det var något slags nytänkande eller bara brist på idéer vet jag inte. Men det blev ganska bra.

These Foolish Things (1973)
I mina öron Ferrys allra bästa album, trots att det är covers. Här tolkar han bland annat Stones, Beatles och Janis Joplin. Dylans A Hard Rain´s A-gonna Fall är rätt kul och var den låt som fick mig att fastna för det här albumet. En skiva att älska eller hata, beroende på om man tycker Ferry gör nytolkningar eller bara slaktar...


Another Time, Another Place (1974)
Samma sak igen, men låtvalet känns inte lika självklart. Dylans It Ain´t Me Babe är den stora behållningen. Sen gör han flera covers på gamla 50-talare, bland annat Smoke Gets In Your Eyes. Inledningsspåret The In´Crowd, är förresten en bra rocker. Att han har en egen låt med ska väl också nämnas.


Let´s Stick Together (1976)
Låten Let´s Stick Together blev en mindre hit och spelades på Husets diskotek till leda. Men det här är en ganska bra platta med sjyssta versioner av It´s Only Love och Heart on My Sleeve. Hälften av låtarna är covers på Roxy Musics låtar från de första skivorna, bland annat Sea Breeze. Ferrys version av Casanova, från Country Life, är också bra.


*Top of the Pops-skivorna var på 70-talet ungefär detsamma som dagens Absolute Music och Mr Music, med den skillnaden att låtarna hade spelats in av studiomusiker. Det var alltså inga originalinspelningar, en del var hyfsade, de flesta urusla. Men det kom ut hur många såna skivor som helst.

1 kommentar:

  1. Fan det är ju nästa som om jag skrivit det här själv! ;) Håller This Foolish Things som en av de bästa coverplattor jag hört!

    SvaraRadera