The Musical Box: Poster, Poster på väggen där

fredag 19 november 2010

Poster, Poster på väggen där

Det ser ut som jag har en liten serie på gång, om band som en gång i tiden lirade på Hovstock. Här ett reportage om jönköpingsbandet Poster, publicerat i en mindre lokaltidning för ungefär 10-12 år sedan. Poster lirade på Hovstock både 1997 och 1998 om jag inte minns helt fel.
- Det skulle vara kul att bli skitrik och leva rövare, skrattar Mats Ohlander, sångare i Poster.
- Men vi är nog för snälla för det. Vi skulle väl städa efter oss på hotellrummen istället.
Poster är rockbandet som vill uppåt. Bildade för bara drygt ett år sedan, har de redan hunnit ge ut två demotaper och mer är på gång.

- Vi gör många låtar, berättar gitarristen Janne Lundgren. Målet är att göra tre nya i månaden. Demotaperna skickar vi sen ut till skivbolag och arrangörer.
- Ett skivkontrakt vore kul, men det är inte det viktigaste. Det roligaste är att få komma ut och spela.

Repar i källarlokal
Posters replokal ligger i källaren av gamla yllefabriken i Taberg. En svindlande brant stentrappa leder ner till deras två små rum. Det större utrymmet är fullt av förstärkare, högtalare och instrument. I det lilla fikarummet finns en nedsutten soffa, ett litet bord och några pinnstolar. Det luktar fränt av cigarettrök och en omisskännlig stank av avlopp.
- Vi hade en vattenläcka här i höstas, urskuldar sig trummisen Fredrik Ringwall. Det luktar fortfarande, och i två månader stod vi utan lokal medan det gjordes i ordning.

En stadsbo
De övriga två medlemmarna i bandet heter Daniel Ström, bas och Peter Björkman, gitarr. De kommer alla från Tabergsdalen, utom Janne som bor i stan. Även om gruppen är ny är de inga nybörjare, alla har varit med i andra grupper tidigare. Mats, som är äldst med sina 27 år, sjöng tidigare med Meat Box, Danne Ström lirade med X-it och så vidare. Än så länge har de bara gjort tre livespelningar, senast på Café Gränden inför en gles publik. Men deras första spelning var tuff. De fick gå upp som sista band på förra sommarens Hovstocksfestival, efter flickidolerna Liptone. Då var det nästan 1000 personer i publiken.
- Det var svettigt, minns Janne. Jag var grymt nervös och hade mardrömmar hela veckan innan. Men efter de första ackorden släppte det. Hovstock har varit vår bästa spelning hittills. Dessutom var det bra publik.
Har legat lågt
De har medvetet legat lågt med spelningar i Jönköping, och de har tackat nej till flera erbjudanden. De tänker inte spela mycket i stan i framtiden heller, även om det just nu finns många ställen att uppträda på.
- Vi har kommit fram till att det inte ger så mycket att spela här, säger Fredrik. Det är så lite folk som kommer och tittar.
- Jag vet inte om det är jönköpingspubliken som är kräsen. Men det är väldigt svårt att få några reaktioner över huvud taget. Man vet inte om man gjort en bra eller dålig spelning, och det är så jävla tråkigt.
- Dessutom tröttnar folk på oss om vi spelar för ofta, fortsätter han.
Musiken de spelar vill de själva kalla skrammelpop, med influenser från amerikanska Posies, Smashing Pumpkins med flera. Men all musik och texterna har de skrivit själva. Låtförslagen kommer oftast från de båda gitarristerna, och sedan jobbar de ihop låtarna i studion.
Ljudet för dåligt
- Helt klar är det pop i alla fall, säger Fredrik lite svävande.
Även om låtarna på den senaste demon var lyckade, blev ljudkvaliteten inte den bästa.
- Nej, ljudet var alldeles för dåligt, erkänner Danne. Vi ville ha ut den snabbt och testade att spela in själva, men det fungerade inte. Nästa demo gör vi i en riktig studio.

Vad hände sen? Om det är nån som vet hör gärna av er och berätta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar