The Musical Box: Elegant och dekadent

torsdag 6 januari 2011

Elegant och dekadent

Det går inte att komma förbi Roxy Music utan att ta upp deras skivomslag. De sägs vara allt från stilbildande och inspiration för både formgivare och konstnärer till smaklösa och pornografiska.
For Your Pleasure, från 1973, är inte det mest nakna, men är det jag gillar bäst. Både för att det är oerhört läckert och för att det på något sätt passar så bra ihop med musiken på skivan.
For Your Pleasure är något så ovanligt som en bra Roxy Music-LP (de gjorde tre bra, sen en massa skräp).

Omslaget är stilfullt, elegant och dekadent. De subtilt mörka undertonerna gör det nästan farligt lockande. (Men när man viker upp omslaget upptäcker man bara Bryan Ferry som taxichafför...)

Låtarna ger samma känslor. Do the Strand, som kanske är Roxy Musics allra bästa låt, är en oerhörd öppning. Så förkrossande att man nästan tappar andan och kvävs. Editions of You är grym, svårsmälta The Bogus Man är antingen för enformig eller genialisk, och långa svepande For Your Pleasure är bara bra musik.

Men det här är inte vanlig pop eller glamrock, och knappast något för dem som gillar senare Roxy Music-album. For Your Pleasure är i jämförelse med dem svår och mörk. Men den är spännande och lockande.

Det blev också Brian Enos sista album med Roxy Music. Hans nytänkande och experimenterande passade nog inte särskilt bra ihop med Ferrys glamrockspop.

Eftersom Ferry skrev alla låtarna var det väl nästan en självklarhet att Eno till slut skulle lämna bandet. Men åtminstone jag kan inte låta bli att spekulera i om hur Roxy Musics framtid sett ut om Eno stannat.



Mer om Roxy Music
En förbannat bra Roxy Music-platta (Stranded)
Roxy Musics sista stora (Country Life)
Ferrys coverkarriär (Bryan Ferry)
En anledning att ha skivspelare (Brian Eno)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar