The Musical Box: The Works stinker

tisdag 11 januari 2011

The Works stinker

Eftersom jag ägnat ett par timmar åt att lyssna på Queens album The Works, från 1984, känner jag mig tvungen att skriva något om den. För det vore ju fan att slösa bort så mycket tid och sen inte göra något av det. Eller?

Men helst skulle jag låta bli. The Works är en sån där platta som får det att gå rysningar längs ryggraden. Och det är inte för att det är kallt ute och det drar i fönstren, om nån trodde det.
Nej, det är för att det är en hemsk skiva.

Eller som en försäljare på Åhléns skivavdelning på A 6 en gång i tiden uttryckte det: ”Jag kan sälja vilken skiva som helst till dej, men nämn inte The Works, för då spyr jag här bakom disken”.
Det var inte aktuellt med något köp av den skivan, så jag slapp se honom ulka upp lunchen. Men fan vet om jag inte förstår honom. The Works är visserligen långt, långt bättre än Queens jackson-skiva Hot Space från 1982. Melodierna är betydligt starkare och ”gamla” svulsiga Queen är tillbaka. Åtminstone delvis.

Men att över huvud taget behöva jämföra The Works med Hot Space visar egentligen bara på en sak. The Works stinker.
Pliktskyldigast måste jag väl nämna att Radio Ga Ga blev en hit – ”ty outgrundliga äro hjärnvindlingarna hos den icke reflekterande massan”*. I Want To Break Free är en annan låt som också brukar dyka på greatest hits-samlingar och sånt.

Att Man On The Prowl däremot aldrig gjort det ska man vara ohyggligt tacksam för. Att höra Mercury göra 50-talsrock är inget någon nu levande människa ska behöva stå ut med.


*Citat.

1 kommentar: