The Musical Box: Aalon Butlers Cream City

onsdag 7 september 2011

Aalon Butlers Cream City

När jag spelade en platta med Prince kom jag på att jag hade den här lilla pärlan stående i hyllan, Aalons album Cream City från 1977.
Det var länge sen jag spelade den, så den åkte på tallriken direkt.
Det tog inte lång stund att konstatera att Cream City är riktigt bra. Aalon Butler opererar i samma område som den gode Prince, Sly & the Family Stone och Rick James. Smart soulfunk med fräcka rytmer, coola melodier och läckra arrangemang.

Egentligen är det märkligt att den här skivan inte blev större. Tydligen blev titellåten Cream City en lokal radiohit i Los Angeles. Resten av låtarna glömdes bort.

Här i Sverige kan jag aldrig påminna mig om att jag hört Cream City nån annanstans än på min egen skivspelare.

Det här är tydligen den enda platta Aalon Butler någonsin gjorde. Jag har inte en aning om var han tog vägen sen.

Men efter att ha lirat Cream City ett antal gånger tycker jag det är synd att det inte blev mer. Det vete fan om inte den här skivan är strået vassare än till exempel Prince debutplatta, som jag ändå gillar rätt bra.

Låten Cream City är naturligtvis klockren, skön soulfunk levererad med ett stort flin.

Coola Rock and Roll Gangster är inte heller dum, för att inte tala svettiga, heta, hårdrockiga Midnight Man. Och funkiga, fräcka, omskakande Lonely Princess.

Nåt sånt hade aldrig Prince kunnat få ihop vid den tiden. Inte Sly Stone heller för den delen.

Det här är en skiva jag måste spela oftare. När fan blir gammal blir han religiös. Trodde väl aldrig att jag skulle skriva så här om en soulplatta.

3 kommentarer:

  1. Jag är en stor älskare av soul och funk, men får erkänna att jag varken kände till Aalon Butler eller denna specifika LP. Det konstiga är att jag ändå tycker omslaget ser så bekant ut. Kanske har jag sett den i någon begagnatbutik eller kanske har någon kompis ägt denna platta, så att jag sett den i någon annans samling. Märkligt...

    SvaraRadera
  2. Jag köpte den här plattan för en herrans massa år sedan. Då fanns den bland en massa andra cutouts med ganska okända band, både då och nu.
    Jag hittade den på flera såna där lågprisreor, måste ha varit i början eller mitten av 80-talet, kanske du sett på nåt sånt ställe...

    SvaraRadera
  3. Jag undrar om jag inte blandar ihop detta omslag med någon av Funkadelics plattor. De hade väl en del tecknade skivomslag i ett slags "serietidningsstil".

    SvaraRadera