The Musical Box: Graham Nash på egen hand

fredag 30 september 2011

Graham Nash på egen hand

Songs For Beginners från 1971 är Graham Nashs första platta som soloartist. Det är en riktigt trevlig liten skiva. Liten var förresten rätta ordet. Den är kort, bara tio låtar, som rinner iväg som kvicksilver...
Trevlig var också ett bra ord...
Lite märkligt egentligen. En popsnubbe från England och Hollies sockersöta 60-talspop som hamnar mitt i hippevågen och börjar lira amerikansk folkrock med Crosby Stills Nash & Young. Det borde inte funka. Men det gör det.

Det blir faktiskt en skön blandning av brit-pop och folkrock. Mest brit-pop om man ska vara ärlig. För hollies-tiden satt säkert i rätt ordentligt.

Ska man generalisera handlar skivan om några riktigt bra poplåtar, som Military Madness, I Used To Be A King och Chicago.

Den första är dessutom en rätt skarp - men humoristiskt insiktsfull - anti-krigslåt, en av de bättre jag hört i den genren. Där sopar Nash banan i alla fall med Country Joe McDonald.

Sen finns det ett par hyfsade, men inte särskilt iögonfallande låtar. Och så en del som kanske inte borde varit med alls...

Men jag gillar den här skivan ändå. På något sätt känns den lite oskyldig och gullig.

Sen gör det ju inget att Nash fått med en hel rad välmeriterade musiker.

Rita Coolidge och Jerry Garcia till exempel. Det gör inte saken sämre.

Det här är en platta som borde finnas i varje någorlunda välsorterad skivsamling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar