The Musical Box: En riktigt flummig Pink Floyd

tisdag 4 oktober 2011

En riktigt flummig Pink Floyd

PINK FLOYD - THE PIPERS AT THE GATES OF DAWN - 1967

Det här är en riktigt flummig skiva. The Pipers at the Gates of Dawn, Pink Floyds debutalbum från 1967. Det måste också vara en av de starkaste förstaskivor som någonsin gjorts.
The Pipers är progrockarnas bibel, spacerockens enda och otvivelaktiga urkund och något av det flummigaste som någonsin spelats in på vinyl. Den psykedeliska rockens egen Sgt Pepper, men knappast flower-power.

Det gäller att ha starka nerver för att klara av att spela den här skivan mer än en gång. Men då upptäcker man att den är oerhörd.

Astronomy Domine och Lucifer Sam, skivans två inledningsspår, är bland det bästa jag hört i den här genren. Interstellar Overdrive blev mallen för all spacerock som gjordes de närmaste 40 år efter.

Men det finns flera klart lyssningsvärda saker på skivan. Jag gillar till exempel The Gnome, där jag tror Pink Floyd influerats en hel del av David Bowie.

Bara inspelningen av skivan måste varit revolutionerande.

Att Pink Floyd lyckades få fram alla dessa ljudeffekter med den tidens enkla utrustning är inget annat än stort.

De skapade effekter som dagens tekniker skulle vara stolta över att de kan få fram i sina datorer och processorer och allt vad man nu använder.

Det var förresten den ursprungliga sättningen av Pink Floyd som spelade in den här skivan. Syd Barrett är alltså med, medan David Gilmour ännu inte tagit sin plats.
Det ska erkännas att jag inte har originalskivan. Den kom lite för tidigt för min del. Jag har i stället dubbel-LP:n A Nice Pair, som gavs ut 1973.

Den kom till för såna som mej, som inte hängt med från början. Den består av Pink Floyd två första album, The Pipers at the Gates of Dawn och A Saucerful of Secrets.

Nr: 1184/2222

1 kommentar:

  1. Tillhör en av de stora skivorna, banbrytande inom den psykedeliska rocken, helt klart, men är det bra??? Där och då var det nog fantastiskt, lyssna på denna skiva nu ger mig precis ingenting, tyvärr.

    SvaraRadera