The Musical Box: En iskall och skoningslös hipster

måndag 21 november 2011

En iskall och skoningslös hipster

MINK DEVILLE - RETURN TO MAGENTA - 1978

Return to Magenta är en hånfull spottloska i nyllet. Och om man inte passar sig kan man åka på en fläskläpp. Mink DeVilles album från 1978 är en sanslöst elak och sagolikt läcker rockplatta.

Den är stentuff, knivskarp och skapar en nästan elektrisk stämning. Det är Willy DeVilles rockigaste skiva någonsin.
Visst går det plocka ut flera rockpärlor från detta album, Guardian Angel är ju sagolikt cynisk och elak, Soul Twist en svettig bakgatsrocker och I Broke That Promise en smäktande vacker ballad.

Men det där är av underordnad betydelse. För Return to Magenta är en enhet, där varje låt blir en pusselbit i Willy DeVilles märkliga värld. Han blandar New Yorks tuffa underground-rock med soul, jazz och latinoinfluenser.

Han tvekar inte att ta in instrument som dragspel, mandolin och fiol. Det var ovanligt på den tiden. Men sammantaget blir det oerhört läckert.

Return to Magenta är Mink DeVilles andra album och här rätas alla de frågetecken ut som fanns efter debuten Cabretta året innan.

Willy DeVille är här en iskall och skoningslös hipster med glöd i blicken och vattenkammad lugg.

Skivan är producerad av legenden Jack Nitzche, som bara hade en sak att säga efter inspelningen. ”Willy DeVille är den bäste sångare jag någonsin arbetat med”.

Nr: 109/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar