The Musical Box: Bolans skruvade texter

söndag 25 mars 2012

Bolans skruvade texter

Electric Warrior är egentligen en väldigt enkel platta. Det är vanlig 50-talsrock Marc Bolan lirar...Chuck Berrylåtar. Ändå anses skivan vara ursprunget till all glamrock och plattan alla T Rex-deadheads dreglar över.
Och kanske är detta glamrockens viktigaste album. För det intressanta är vad Marc Bolan gör med låtarna.

Han vrider och vänder på melodierna, lägger till saker; keyboards, körer, effekter och orkestrar. 1971 var det något nytt.
Och med sin darriga röst kryddar han dessutom med sina egna skruvade texter.

Det är det som gör Electric Warrior till en alldeles oumbärlig skiva i samlingen. Och jag är helt övertygad om att Bowies Ziggy Stardust, eller nån annan glamrockplatta heller för den delen, aldrig sett ut på samma sätt utan Electric Warrior.

Albumet är också T. Rex och Marc Bolans stora genombrott. Här finns hans största singelhit någonsin, Get it On (Bang a Gong) och dessutom rockiga Jeepster. Låtar som gjorde Marc Bolans musik odödlig för alla glamrockers.

Mambo Sun och Life´s a Gas är också såna där låtar man inte får missa. Det är för de låtarna den här plattan fortfarande går att spela, trots att den är 40 år gammal.
Men Electric Warrior är inte T.Rex bästa album, det kom senare.

Sen måste jag ju bara nämna skivomslaget. Ett av rockhistoriens läckraste!

Nr: 1004/2000

4 kommentarer:

  1. Den här har jag letat efter länge i skivbörsarna, men inte lyckats hitta. Den går ju enkelt att beställa från nätbutikerna (återutgivning från 2003, tror jag) men det är ju ingen utmaning!

    SvaraRadera
  2. Den är inte så ovanlig, den brukar dyka upp på Tradera med jämna mellanrum. Men den brukar bli ganska dyr...
    Och du har rätt, den här ska man helst ha en tidig press av...

    SvaraRadera
  3. Jo, jag har sett den på Tradera men jag har en fix idé om att jag vill hitta mina skivor i fysiska butiker (så jag kan stå och känna och lukta på dom innan köp...).

    SvaraRadera
  4. Låter som en bra tanke. Det med gradering och skick på Tradera-skivorna är rätt osäkert.

    SvaraRadera