The Musical Box: En gitarrdemon briljerar

lördag 10 mars 2012

En gitarrdemon briljerar

En platta med Roy Buchanan är gitarronani i en högre sfär. Buchanan är rent ut sagt en jävel på gitarr och lirar med sån känsla på sin Fender Telecaster att det går rysningar längs ryggraden.
You´re Not Alone från 1978 är pinkfloydiskt luftig och drömsk, tung och rå som metal och bluesigt svettig och laidback. Buchanan pressar ut precis allt ur sin gitarr. Det är njutningsfull lyssning, ändå är musiken intensiv, påträngande och farlig.

Ibland blir det nästan så det blir för mycket av det goda. Roy Buchanan är en tekniker, och det visar han gärna upp. Men samtidigt spelar han med sån inlevelse att det ändå inte går att motstå.

You´re Not Alone kan jag rekommendera till alla Pink Floyd-fans. Inledningen med långa Turn To Stone och Fly...Night Bird är vassare än alla Gilmours solon på Wish You Were Here och Dark Side Of The Moon.

Till sin hjälp har han dessutom Willie Weeks som i bakgrunden lirar slap-bas, brutalt läckert rått.

Roy Buchanan nöjer sig inte med att knäcka Gilmour. På b-sidan gör han det som han egentligen är bäst på, spelar blues.

Neil Youngs Down By The River gör han till en åtta minuter långt gitarrinferno. Här tar han hjälp av sångaren Gary St Clair, men det Buchanans Telecaster som är den stora behållningen.

Nr: 348/2000

7 kommentarer:

  1. Tack för tipset Olle! Det här låter intressant och ska kollas upp!

    SvaraRadera
  2. Roy Buchanan är verkligen en gitarrist värd att lyssna på och lyfta fram. Jag kan även rekommendera skivan Live stock från 1975 med honom.

    SvaraRadera
  3. Vilken platta! Alla som gillar Floyd kan inte motstå denna. Om du hittar ett ex, köp den direkt! Du som har den men inte spelat den på länge, släpp allt du har, och leta upp den, spela den, HÖGT!

    SvaraRadera
  4. Instämmer så mycket det går!

    SvaraRadera
  5. Vad ska man säga? 100-procentigt...

    SvaraRadera
  6. Igår fick jag ta på ett ex ser fram mot kvällens lyssningsstund :)

    SvaraRadera
  7. Vad kul! den är svår att hitta. tror inte du blir besviken.

    SvaraRadera