The Musical Box: Metallica sålde sin själ

fredag 9 mars 2012

Metallica sålde sin själ

I början av 80-talet hade Metallica med hjälp av diverse lösningsmedel - butangas och bensin - precis varit med om att lösa upp den melodiösa hårdrocken i intet och skapat en helt ny genre, thrashmetal.

Och sen kom de ut med den här skivan 1991 - sitt svarta album - en popskiva, som säkert thrashmetalfansen skulle uttrycka det.
Det tror faen att varenda thrashmetalfan blev som tokiga, och - i flera fall - kastade skivan ut genom fönstret.
För en sak är säker, thrashmetalband don´t do ballads!, de spelar inte ballader.

Och här gjorde Metallica Enter Sandman och mer där till, melodiös balladhårdrock.

Metalhistorens största svek, ansåg många.
Tidernas största metalplatta anser andra.
Tvunget sa Metallica själva...

Och det är klart. Thrashmetal, och all riffbaserad hårdrock/metal i allmänhet, har en begränsning.

När melodin inte längre betyder något hänger allt på hur många och hur stentuffa riff banden kan leverera.

Och där finns en gräns. Det går inte att uppfinna hur många gitarriff som helst. Metallica insåg kanske att de hamnat i en återvändsgränd. Och det är därför tror jag de gjorde sitt svarta album.

För min del gjorde Metallica rätt. De sålde sin själ och gjorde en popskiva (?).

Om de inte gjort det, skulle det aldrig stått en Metallica-platta i min samling. Men det gör det nu. Den svarta hamnade i samlingen bara några dagar efter att jag första gången hört Enter Sandman på radio.

Nr: 1137/2000

4 kommentarer:

  1. Ja, detta är ju en historisk och klasskisk skiva.
    Jag som inte gillar hårdrock till vardags, kan ju förstå storheten i detta.
    Det finns några ex på lagret i butiken, funderar på att ta hem ett:) men jag tror inte det skulle uppskattas, så deg får vara för spelning i butiken och eventuella spekulanter:)
    /Mauritz

    SvaraRadera
  2. Jag tillhör en av få (?) som var ett Metallica-fan redan innan svarta skivan och som älskar thrash metal, som också tycker de gjorde helt rätt!

    Uttjatade låtar idag visserligen, men ändå egentligen bra låtar. (En del plattor efter den gillar jag dock inte)

    Tror verkligen inte att det var en medveten "sell out", utan att de bara utvecklades och ville göra något annorlunda mot tidigare.

    Angående försäljning så är jag övertygad om att albumet hade sålt många miljoner även om det så vore en "thrash metal"-platta...(Dock inte riktigt så pass många miljoner den idag är uppe i) Just med tanke på hur otroligt stora bandet var även redan under åren 1988-1991...Albumet innan sålde trots allt också flera miljoner, var övertygad om att "svarta albumet" skulle toppa listorna redan innan den ens släpptes.

    Jag har skrivit en lång sammanfattning om bandets första 10 år här om hur de byggde upp sin fanbase, som kanske är av intresse, det är inte enbart tack vare detta album som de lyckades bli ett av världens största band.

    http://www.xn--hrdrock-exa.info/metallica-1981-1991

    SvaraRadera
  3. Mycket intressant. tackar verkligen för det!

    SvaraRadera
  4. Ett mycket bra album likaså de fyra förgående albumen. Hoppas på ett nytt Metallica album som håller lika hög klass som de fem första. I år är det 20 års jubileum för the black album och Metallica framför hela albumet i sin helhet på sina konserter i Norge och Finland. Ingen Sverige konsert med detta koncept tyvärr.

    SvaraRadera