The Musical Box: Sting, Bob Marley och Afrika

lördag 3 mars 2012

Sting, Bob Marley och Afrika

Jag tror ingen mer än Manfred Mann´s Earth Band skulle få för sig att göra en Sting-cover, en Bob Marley-låt, afrikansk musik och synthrock på samma album...och komma undan med det.
Man skulle dessutom kunna misstänka att den afrikanska sviten på Somewhere In Africa är någon slags cynisk image-grej, ”rockstjärnor som bryr sig om tredje världen”...
1980 hade ju Peter Gabriel precis gjort Biko, och fått massor av hyllningar för sitt ställningstagande.

Men det tror jag faktiskt inte att det handlade om för Manfred Mann, han om någon borde väl veta, han är ju från Sydafrika. Eller så har han ingen koll alls...

Trots denna märkliga blandning är Somewhere In Africa en av de Manfred Mann-skivor från 80-talet jag tycker bäst om.

Först och främst för Police-covern Demolition Man. Manfred Mann klär av låten naken och ger den en helt annan och betydligt synthigare innebörd.

Jag gillar Police version, men den här är så annorlunda att den funkar ändå, även om den kanske inte passar in i sammanhanget.

Det gör däremot Bob Marleys Redemption Song. För på Somewhere In Africa ligger tyngdpunkten på afrikansk musik. Manfred Mann har med sig en rad sydafrikanska musiker och släpper lös dem fullständigt i över tio minuter långa African Suite. Resultatet blir minst sagt spännande.
Jag tror inte Manfred Mann´s Earth Band gjorde något liknande vare sig innan eller efter Somewhere In Africa. Det här är en udda skiva för att vara Earth Band och något för dem som gillar synthrock, världsmusik och Police...

Nr: 379/2000

2 kommentarer:

  1. Tittar man noga på omslaget ser man att de stavar "Afrika" med ett "k". Kanske är det Manfreds sydafrikanska ursprung som är anledningen?

    SvaraRadera
  2. Ja jävlar. Jag har haft skivan sedan den var ny, och har aldrig tänkt på det innan...

    SvaraRadera