The Musical Box: Jack Green och Pretty Things

fredag 20 april 2012

Jack Green och Pretty Things

PRETTY THINGS - SAVAGE EYE - 1975

Savage Eye med Pretty Things finns två saker att säga om.
Dels att den är en liten besvikelse. Denna uppföljare till monsterskivan Silk Torpedo - som är en av de bästa glamrockplattor jag hört - är inte särskilt bra.

Pretty Things hittar inte det där äkta soundet, utan hamnar i stället nånstans i närheten av ganska ordinär hårdrock. Det är bara några få låtar på skivan som skulle kunna påstås vara bra.

Det andra – och lite mer spännande – är att skivan gett upphov till bråk mellan Pretty Things och Jack Green, denne gudabenådade men missförstådde låtskrivare och gitarrist, som en kortare tid lirade ihop med May och Tolson i mitten av 70-talet.

Enligt Jack Green är det nämligen han som skrivit flera av låtarna på Savage Eye. Men inte någonstans på skivan finns hans namn med som låtskrivare. Trots flera påstötningar genom åren.

Och troligen har han väl inte fått några royaltiepengar för det heller. Men å andra sidan kan det inte handla om så där hemskt mycket, Savage Eye blev aldrig någon storsäljare...

Vilka låtar det handlar om har jag inte fått grepp på. Men i en intervju för några år sedan hävdar Green att det bland annat gäller Sad Eyes. En soft ballad med bara Jack Green och hans gitarr.
Möjligtvis är det därför jag tycker det är skivans bästa spår. Det är ingen vanlig Pretty Things-låt...utan mer...Jack Green. Och då brukar det bli väldigt bra! Den låten är nog enda anledningen att skaffa skivan.

Bara två låtar, förutom Sad Eyes, förtjänar att nämnas, halvglammiga Under the Volcano och powerballaden It´s Been Too Long. Skulle inte förvåna om nån av dem också är en Jack Green-låt...

Nr: 1582/2000

2 kommentarer:

  1. Det finns många musikstilar och det är många av dem som jag inte har koll på. En sådan term som man ofta stöter på är just glamrock. Vad betyder egentligen glamrock?

    Om jag förstått rätt så är det näst intill bara brittiska band som klassas som glamrock. Mycket av termen är också vilken image bandet har och inte bara musikstil.

    Ett exempel på ett band som jag hört ska vara glamrock är Slade. I mina öron låter Slade lite som tidig Beatles eller kanske The Who.

    Jag behöver ett klargörande om vad glamrock är?

    SvaraRadera
  2. Du har rätt i att det handlar mer om image än musikstil. I alla fall var det så på 70-talet...Det skulle vara glitter och lite glamour, och av den anledningen kan man väl säga att Slade var ett glamrockband.
    Glamrock på 80-talet tror jag är något helt annat musikaliskt sett, och den glamrock som dök upp i början av 2000-talet. Men en gemensam sak var fortfarande det glittriga och rosa spandexbrallor...

    SvaraRadera