The Musical Box: PFM:s mastodontiska ljudlandskap

fredag 11 maj 2012

PFM:s mastodontiska ljudlandskap

PREMIATA FORNIERA MARCONI – PHOTOS OF GHOST - 1973

Intresset för italiensk progressiv rock lära vara stort. I min samling är det dock en väldigt liten underavdelning, mest beroende på att jag inte fått tag i några skivor...eller har letat efter några.

Nyligen dök dock det här bandet upp, Premiata Forniera Marconi, eller PFM som gruppen oftast brukar kallas. Och den förkortningen gör ju saken lite enklare för mig som inte kan ett ord italienska...
Premiata Forniera Marconi lär dessutom vara namnet på ett bageri eller konditori. Bandet tog tydligen det namnet eftersom bagarn själv sponsrades deras försök att bli stora, 1970 eller nåt sånt.

Det gick tydligen rätt bra hemma i Italien. Photos Of Ghosts från 1973 var dock PFM:s försök att bli kändisar utanför sitt hemland. Tydligen var det värre med det, även om den här plattan är riktigt rolig lyssning.

PFM ligger inte alls långt från Emerson Lake & Palmer. Utan att tveka målar de upp mastodontiska ljudlandskap, gärna inspirerade av klassisk musik. Den stora skillnaden från ELP är att de använder både flöjt och violin.
Så faktiskt, för egen del lyssnar jag heller på detta PFM-album än Brain Salad Surgery och Pictures At An Exhibition. Det där är nog en smaksmak, men det känns inte som PFM försöka tråka ihjäl sina lyssnare, tvärtom. Det händer mycket hela tiden.

Lite exotiskt pittoreskt blir det också då PFM:s sångare har en rätt skön engelsk brytning. Det påminner lite om Eloy och Frank Bornemann.

Så absolut, Photos Of Ghost är en skön platta som jag gärna spelar igen. Och jag ska definitivt leta rätt på mer italiensk progrock. Tror att jag missat en hel del...

Nr: 1670/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar