The Musical Box: Det lilla svinet Greggery Peccary

onsdag 27 juni 2012

Det lilla svinet Greggery Peccary

FRANK ZAPPA – STUDIO TAN - 1978

När det gäller Studio Tan tänker jag inte ge mig in på några funderingar om varför. Jag bara konstaterar att: så är det.

Jag vill också berätta att skivan tydligen gavs ut av Warner Bros utan att Frank Zappa hade särskilt mycket att säga till om. Alla låtarna finns också med på boxen Läther.
Huvudpersonen i storyn på Studio Tan från 1978, som inte är något konceptalbum eller ens en story (?), är i alla fall Greggery Peccary. Det är inte nån elak parodi på Gregory Peck om nu nån trodde det.

Det är inte heller den tecknade figuren på skivomslaget (antar jag), som man skulle kunna tro...
Nej, Greggery Peccary är i stället ”a little pig with a white collar that usually hangs around between Texas and Paraguay”.

Första sidan av skivan, som är ett 20 minuter långt stycke, handlar om detta lilla svin. Ungefär så långt hänger jag med...resten är nämligen helt obegripligt...Jag misstänker dock att han nån gång under handlingens gång uppfinner kalendern, vilket gör att folk börjar hata honom eftersom de då vet hur gamla de är...
Det är förresten inget musikstycke. Jag är väldigt osäker på om man kan kalla det musik. Jag skulle vilja säga att det är lösryckta jazzimprovisationer sammanhållna av Franks berättarröst och Greggery Peccarys skruvade stämma, gestaltad av George Duke.

Går detta verkligen att lyssna på?
Oh ja. Det är roligt!

B-sidan på skivan består av en kortare surflåt (skulle man kunna tänka sig med lite livlig fantasi) samt två längre gitarrbaserade stycken. Inte lika kul, men det funkar.
Så är det!

Nr: 2051/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar