The Musical Box: Hollies psykedeliska flopp

lördag 9 juni 2012

Hollies psykedeliska flopp

HOLLIES – EVOLUTION - 1967

1967 var året för psykedelia. Då skulle alla göra psykedeliska plattor med storblommigt flummiga skivomslag, sitar, fuzzgitarr och skumma melodier. Hollies gjorde det också med sitt album Evolution.

En sån där platta som nu för tiden är väldigt eftertraktad av samlare. Och svindyr brukar den bli när den nån enstaka gång är ute till försäljning.
Men jag har dåliga nyheter. Det är egentligen ingen särskilt bra skiva. Det finns annat som är fan så mycket roligare. Och Hollies kunde bättre än så här.

Nåja, men skivan är intressant, så långt kan jag gå.
Evolution tycker jag man närmast får se som gruppens första försök att vara lite som Jefferson Airplane.
För Hollies VAR ett popband.

Inte för att Evolution är dålig. Nejdå, det är rätt bra poplåtar Graham Nash och hans polare snickrat ihop till skivan, Rain On The Window är min favorit.
Men de psykedeliska tonerna hade 1967 ungefär samma effekt som syntharna på 80-talet. Väldigt mycket lät väldigt likadant. Och där lyckades inte Hollies alls. Evolution var väl ungefär som de flesta andra...
Skivan floppade.

Ska man säga nåt positivt får det väl vara att det var starkt av Hollies att då gå in i studion och göra ett NYTT försök på samma tema, Butterfly...som blev betydligt roligare.

Som en liten tröst kan man ändå konstatera att omslagsbilden på Evolution är rätt fräck.

Nr: 1944/2222

1 kommentar:

  1. Här håller jag faktiskt inte alls med dig. Jag tycker "Evolution" är en riktigt bra platta i sin genre. Det är naturligtvis inte psykedlia i betydelsen tung rock med dragning åt prog eller eller tidig hårdrock. Det är inte långa utflippade gitarrsolon eller avantgardistiskt experimenterande. Snarare är det ju ganska mjukt och poppigt. Men om man gillar den typen av psykedelia, alltså det mera snälla och poppiga stuket, tycker jag att "Evolution" är riktigt bra. Kanske inte något mästerverk, men definitivt en platta värd att ha i samlingen.

    SvaraRadera