The Musical Box: McGuinns bästa på många år

söndag 17 juni 2012

McGuinns bästa på många år

ROGER McGUINN – BACK FROM RIO - 1991

Det här hör inte till vanligheterna. Men nu ska jag hylla en 90-talare, Roger McGuinns album Back From Rio.

Det är en sån där LP det går att komma över tokbilligt på både Tradera och i de få skivaffärer som finns. Den står gärna i reabackarna och häckar, mest av den anledningen att många köpte den när den var ny. Så det finns många ute. Och för att ingen nu för tiden har koll på Roger McGuinn...
En orsak till att många ville ha skivan 1991 hängde på Tom Petty. Han är nämligen med och backar upp gamle Jim på skivans enda hitlåt, King Of The Hill. Det finns en och annan som menar att Pettys duett med McGuinn är enda anledningen att ha den här skivan, vilket är något av det dummaste jag hört.

För trots att jag har varenda Tom Pettyskiva i hyllan och kan nästan varenda låt utantill kan jag knappt inte skilja de här båda herrarna åt. Om ni tänkt på det har Tom Petty och Roger McGuinn väldigt lika röstläge...

Vad det gäller McGuinn tycker jag förresten hans röst låter bättre på den här skivan än på många år. Det är ett skäl till att jag gillar skivan.

En annan orsak är att Back from Rio känns helt tidlös. Om man bortser från ljudkvaliteten skulle den kunna vara inspelad när som helst mellan...säg 1965 och 2012.

McGuinn litar på sin gitarr, sin röst och ett sjysst komp. Här handlar det inte om en massa synthar, konstgjorda pålägg och andra märkvärdigheter. Det låter rätt skönt i mina högtalare.

Att sen låtarna är ganska lika och att det är ungefär samma tempo hela LP:n igenom gör inte så mycket för min del. Back from Rio känns avslappnad och skön, med undantag för låten Car Phone, som är fånig.

Men jag tvekar inte att jämföra den här skivan med Tom Pettys album, så bra är den. Och om nån frågar skulle jag utan att tveka hävda att det här är Roger McGuinns bästa, Byrds album oräknade.

Nr: 879/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar