The Musical Box: Både briljant och tråkig

torsdag 26 juli 2012

Både briljant och tråkig

ELTON JOHN – ELTON JOHN - 1970

Många har fått för sig att Elton Johns första platta kom 1970 och hette just Elton John. Det är ju ganska logiskt. Men så är det inte. Han gav ut sin första LP året innan, Empty Sky.

Men vad som är sant är att Elton Johns platta från 1970 är hans första egentliga popskiva, där han har det där lite romantiska soundet som sedan dess varit hans kännemärke. Empty Sky är rockigare. Förmodligen hans rockigaste skiva någonsin. Men nu tar vi det här med popdebuten 1970.
Elton Johns stora genombrott, det kom med den här, popskivan Elton John. Ett album som så klart måste anses höra till de stora, men som jag har lite svårt för. Det är både briljant pop och tråkigt.

Det går inte att komma ifrån att låtar som Your Song och Border Song finns med på den här skivan.
Sånger som än idag håller mycket hög klass. De har blivit klassiker. Och lite funkiga Take Me to the Pilot är inte dum den heller.
Felet med skivan är att Elton John vid den här tiden nog inte hade alla idéer klara för sig. Det finns ett antal skräplåtar också. No Shoestrings on Louise till exempel, där han försöker få det att låta som Rolling Stones på Let it Bleed, vilket så klart blir helt misslyckat.

First Episode at Hienton och The King Must Die ser jag enbart som utfyllnad.
Men självklart är det här en skiva som ska finnas i samlingen. Det är ju en klassiker.

Nr: 1479/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar