The Musical Box: Den sista Slade-skivan

fredag 6 juli 2012

Den sista Slade-skivan

SLADE – YOU BOYZ MAKE BIG NOIZE - 1987

You Boyz Make Big Noize är den sista egentliga slade-skivan*. Efter den lämnade Noddy Holder och Jim Lea bandet för gott. Och det blev väl ändå ett ganska hyfsat farväl. You Boyz Make Big Noize är en bra sammanfattning på hur Slade lät en gång i tiden.
För den här gången gör de äntligen något rätt. De tar steget tillbaka till 70-talet och lirar kul boogierock med glimten i ögat och en massa humor. Då är Slade bra. Tyvärr var det kanske för sent. Efter en rad misslyckade album stod Slade inte särskilt högt i kurs.

Det finns naturligtvis inte en enda låt i klass med Mama Weer All Crazee Now, Gudbuy´t Jane eller Cum On Feel the Noize. Men det gör inte så mycket. I det här fallet får det bli känslan som räknas.
Det är nostalgiskt att lyssna på det här, även om Slade 1987 knappast kommer upp i samma glimrande klass som i början av 70-talet. Men nånstans får jag väl erkänna att jag gillar det här, av vilken anledning vet jag inte.

Förmodligen bara för att man nästan känner sig lite gråtmild över att Slade till slut gjorde något bra. Slade-grabbarna kändes ju alltid lika trevliga och på något sätt ärliga, även om de inte alltid – men ibland - gjorde bra plattor.

Nr: 1204/2222

* Bandet fortsatte, utan Holder och Lea...men kallade sig då Slade II.

4 kommentarer:

  1. Noddy och Jim lämnade egentligen inte bandet förrän 1992 då de avslutade med hitsingeln Radio Wall of Sound: https://www.youtube.com/watch?v=iCuxQV14rpc
    samt den fantastiska balladen Universe: https://www.youtube.com/watch?v=imyOegSSZRk

    Hade inte Universe floppat kommersiellt så hade det med största sannolikhet blivit ett album för Polydor '92.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade jag inte koll på ska erkännas. Ska kolla direkt.

      Radera
  2. Hoppas du gillade låtarna då. De slutade med flaggan i topp med de två singlarna tycker jag personligen. B-sidorna var lika potenta som singlar de också, exempelvis:
    Lay Your Love on the Line: https://www.youtube.com/watch?v=0--3NcZO4y8

    Jim Lea spelade in Universe själv för sitt soloalbum Therapy 2007, och han spelar och sjunger verkligen ALLT själv ..
    https://www.youtube.com/watch?v=GTor0tMtqT0

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, den här plattan är överraskande bra.

      Radera