The Musical Box: Mama´s & Papa´s glömda album

lördag 18 augusti 2012

Mama´s & Papa´s glömda album

Sunshinepop - Del 2
Vi fortsätter med en av de stora i den här genren.

MAMA´S & PAPA´S – CASS JOHN MICHELLE DENNIE - 1966

De flesta, nåja de flesta över 30 år, 35 kanske, har väl nån gång hört California Dreamin´ och Monday Monday, Mama´s & Papa´s superhits och stora genombrott 1966. Båda låtarna fanns med på deras debutalbum det året.
Kanske är det därför gruppens andra platta, Cass – John – Michelle - Dennie, hamnat lite i skuggan. Den kom senare samma år. Men där fanns ingen sån där super-dunder-jätte-enorm-mega hitlåt. I Saw Her Again Last Night...möjligtvis. Men i jämförelse med låtarna på förstaplattan skulle den möjligtvis kunna kallas för utfyllnad. Så stor skillnad var det.

Men – ett jättestort men – jag tycker bättre om den andra plattan ändå. Mest för att skivan är så snyggt gjord. Varenda (nästan) melodi är läckra och arrangemangen så klockrena. Cass – John – Michelle – Dennie är en sofistikerad popskiva.

Fan vet om inte John Phillips, som skrev nästan alla låtarna, hämtat lite, lite inspiration från Beach Boys tidiga skivor. Men å andra sidan – varför skulle han gjort det?

Den enda låt på skivan jag har lite svårt för är Dancing In The Streets, en cover på Martha Reeves gamla hit som Bowie och Jagger gjorde en grej av senare...på 80-talet närmare bestämt.

Men det finns flera spår som är ohyggligt läckra, Words Of Love, My Heart Stood Still, Trip Stumble and Fall, för att nämna några.

Möjligtvis finns de låtarna med på Mama´s & Papa´s samlingsalbum - vilket det finns betydligt fler än ”riktiga” album – men nästan ingen kommer ihåg dem nu för tiden. Och det tack vare California Dreamin´.

Nr: 1013/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar