The Musical Box: Cuff Links och tjejerna

torsdag 14 mars 2013

Cuff Links och tjejerna

CUFF LINKS – TRACY – 1969

Cuff Links är egentligen inget annat än en liten amerikansk popbagatell från slutet av 60-talet. Det är snyggt, trevligt och inte alls oförskämt. Det är till och med en artig skiva skulle man kunna säga.
Det är ingen tvekan om vad som rörde sig i huvudet på de båda låtskrivarna Paul Vance och Lee Pockriss - tjejer. Sex av de elva låtarna handlar om flickor; Tracy, All The Young Women, Heather, When Julie Comes Around, Sweet Caroline och Sally Ann...

Men det är snälla flickor allihop, ska väl sägas. De går i kyrkan på söndagarna...medan Vance och Porkriss trånar och längtar...och tänker fula tankar...som de absolut inte säger högt...tvärtom.

Och ja, Sweet Caroline är den låten Neil Diamond fick en brottarhit med. För Cuff Links del blev däremot Tracy en ganska stor hit.

Tracy är förresten tjejen på omslagsbilden. Hon är inte med i bandet, vilket kan ge upphov till viss förvirring. Det skulle ju enligt skivomslaget kunna vara precis tvärtom, att artisten hette Tracy och skivan Cuff Links. En kompis till mig hörde skivan, och tyckte att Tracy hade ganska annorlunda mörk och ganska sexig röst...tills han insåg hur det egentligen låg till...
Jag är lite osäker på LP:ns storhet. Cuff Links blandar riktigt bra beatpop med evergreens, Sinatra och Dean Martin-stil. Det gör albumet lite ojämnt och inte lika roligt att lyssna på.

Men för att rädda situationen, skivan är trots allt en mindre raritet i vissa samlarkretsar, skulle man kunna påstå att det är bubblegum-pop. Det där lite lättsamma och halvt fåniga popblippandet finns där.

Men i så fall får det väl bli post-bubblegum-pop. För 1969 var väl den trenden nästan över? Sen går det ju alltid att ställa skivan i facket för sunshine-pop också...

Nr: 1128/2222

1 kommentar:

  1. Jag vill bara påpeka att den ultimata versionen av "Sweet Caroline" måste vara en live-version med Elvis Presley. Den finns på någon platta med udda live-isnpelningar med Elvis (minns ej titeln). Kolla in den om du inte hört den!

    SvaraRadera