The Musical Box: Ett primalskrik från fängelset

lördag 16 mars 2013

Ett primalskrik från fängelset

ROGER DALTREY – McVICAR – 1980

Det finns delade meningar om den här soundtracken. En del påstår att det är ett album med The Who. Andra hävdar med bestämdhet att det är ett soloalbum av Roger Daltrey, sångaren i The Who...
De som menar att det är ett Who-album har rätt i sak. Hela bandet är med och spelar, John Entwhistle, Pete Townshend och trummisen Kenney Jones. Och Roger Daltrey sjunger...

Det hade dessutom gått två år sen senaste who-plattan... Men McVicar ska nog ändå räknas som en soloplatta av Daltrey, som sjunger på åtta av de tio spåren.

Han var med och producerade filmen och dessutom hade han huvudrollen som McVicar... Och musiken låter absolut mer som ett soloprojekt av Daltrey än en skiva med The Who. Det är lite väl mycket ”vanlig” hårdrock om man säger så... Ingen av låtarna är heller skrivna av medlemmarna i The Who.

Därmed inte alls sagt att detta är en dålig skiva. 1980 gillade folk det här. Soundtracken är en av Daltreys mest framgångsrika album någonsin.

Låten Free Me är en av de stora höjdpunkterna, där Daltreys vrålande, nej primalskrik, får högtalarna att skorra. Det är fortfarande en riktigt bra låt.

På senare år, i Sverige, fick My Time Is Gonna Come, en renässans då Infinte Mass dammade av, samplade och gav låten både nytt innehåll, rytm och text. Jag tänker då på hitlåten Bullet, som hängde med länge på topplistorna i början av 2000-talet.

Filmen då? McVicar. Jag har aldrig sett den...
Den lär dock vara en sann historia som handla om en av Storbritanniens farligaste brottslingar någonsin, John McVicar, som 1966 dömdes till 23 års fängelse för en rad spektakulära bankrån.

Nr: 1165/2222

1 kommentar:

  1. Denna skivan skulle jag vilja ha, tycker Free Me är en kanonlåt

    SvaraRadera