The Musical Box: Golden Earrings switch

lördag 2 mars 2013

Golden Earrings switch

GOLDEN EARRING – SWITCH – 1975

Switch är Golden Earrings uppföljare till dundersuccén Moontan från 1973. Den där skivan med Radar Love, ni vet. Det var en ruggigt bra rockplatta, proggigt och tungt. Switch är nåt helt annat, som namnet antyder. 
Golden Earring lämnade nämligen den progressiva rocken ganska snabbt. På den här LP:n finns inga nio minuters malande rockepos eller utsvävningar i den yttre rymden. Det här är en rockplatta.

Men vänta nu. Jag tänker inte såga Switch. Jag gillar den här skivan rätt ordentligt. Dels för att den där switchen kom lite oväntat. De flesta hade väl räknat med nån ny Radar Love-grej, eller nåt i stil med Vanilla Queen, men inte. Bara det är lite kul. Och ganska modigt av holländarna. Sen gör de det faktiskt riktigt bra.

Det finns kanske inga större hitlåtar på Switch. Men Love Is A Rodeo är en jävligt bra rocker. Titelspåret The Switch är också nåt extra, nästan hypnotisk i sitt eviga pumpande.

Möjligtvis kan man väl påstå att den här skivan är mer kommersiell än sin föregångare. Men det tror jag inte. Det känns nästan tvärtom.

Och va tusan. Det som var kommersiellt 1975 är det knappast nu för tiden... Jämfört med nästan allt Golden Earring gjorde senare står sig den här skivan dessutom väldigt bra.

Nr: 1666/2222

2 kommentarer:

  1. Men "Kill me (Ce soir)" var väl ändå en hyfsat stor hit - dessutom bästa låten på plattan, tycker jag. Annars håller jag med om allting den här gången :-)

    SvaraRadera
  2. He, he, tack!
    Ska lyssna på Kill me igen...när du säger det nu så har jag ett svagt minne av denna låt från förr.

    SvaraRadera