The Musical Box: Magna Cartas sagolika musikvärld

torsdag 21 mars 2013

Magna Cartas sagolika musikvärld

MAGNA CARTA – MAGNA CARTA – 1969

Denna lilla raritet har funnits en tid i min samling. Magna Cartas första album är en riktigt svårfångad LP, som brukar gå på ganska mycket de få gånger den finns ute till försäljning.

Jag kan tänka mig att en och annan samlare av brittisk folkrock från det sena 60-talet gett upp jakten på den här LP:n för länge sen. Kanske nån tänker att den inte är värd så mycket energi och så mycket pengar*.
Ledsen om jag nu gör nån besviken...den här skivan är värd varenda krona...och lite till. Det är en sagolik, fantastisk musikvärld Magna Carta målar upp med synnerligen försiktiga och spröda penseldrag.

Musiken gnistrar och sprakar, det bubblar och sjuder. Magna Carta lyckas hitta precis det där rätta och enkla anslaget som får luften att dallra.
Men det är inte för den här LP:n Magna Carta har kommits ihåg av eftervärlden. Det är i stället skivor som kom efter, Seasons (1970) och Songs From Wasties Orchard (1971).

Det var album som etablerade trion Magna Carta som ett av sin tids mest innovativa och spännande progressiva brittiska folkrockband.

Debutskivan är inte lika experimentell, här håller sig Magna Carta kvar på folkrockens sida av staketet. Men de gör det väldigt snyggt. Lyssna till exempel på spår som Times To Change och Daughter Daughter, skivans två första låtar, som är en mycket speciell och vacker inledning på en fantastiskt fin LP.

Nr: 1521/2222

* Mycket och mycket kan ju diskuteras. Jag har sett att den sålts för runt 500 svenska kronor på Ebay vid några tillfällen. Det tycker jag är mycket...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar