The Musical Box: Steve Millers hybrid

lördag 23 mars 2013

Steve Millers hybrid

STEVE MILLER BAND – THE JOKER - 1973

I min späda ungdom trodde jag att The Joker var Steve Miller Bands första LP. Men tyckte väl att The Joker skilde sig en hel del från plattorna som kom efter, Fly Like An Eagle och de där.

The Joker är mer blues än rock. Egentligen är det väl bara titelspåret som går i ungefär samma stil som Steve Millers senare hits på 70-talet.
Vad jag inte visste då var att Steve Miller Band gjort en lång rad plattor innan 1973. Bluesrock. Och att The Joker av många av hans gamla fans sågs som ett stort svek. Men att han också fick en hel rad nya fans med denna hybrid.

Jag har inte nån av Steve Millers bluesrockplattor. Men efter att äntligen fått tag i The Joker ska jag nog försöka greppa några av de äldre också. För de bluesrocklåtar han gör här är läckra. Nästan psykedeliska.
På skivan är det väl egentligen bara låten The Joker som går i Millers lite ”modernare” stil, det som senare skulle urarta i Abracadabra. Men här känns det väldigt fräckt och fräscht.

The Joker är inte den bästa skiva Steve Miller Band gjorde på 70-talet. Men den var nog ett vägskäl, både för honom själv och för fansen.

Nr: 1473/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar