The Musical Box: En okie från Oklahoma City

fredag 12 april 2013

En okie från Oklahoma City

J J CALE – OKIE – 1974

Okie är en nedsättande benämning på folk från Oklahoma i USA. Det kom särskilt till ”användning” under 1930-talet i Kalifornien dit många* Okies tog sin tillflykt efter att ha blivit drivna från sina bondgårdar.
Folket i Kalifornien var rädda för de nya fattiga invandrarna som tog deras jobb, ofta gjorde det bättre och dessutom inte krävde så mycket betalt.
Okie är också en LP med J J Cale. Skivan är delvis inspelad i Tulsa, Oklahoma. J J Cale är själv okie, född och uppväxt i Oklahoma City.

Hur den här LP:n eventuellt präglas av historien kan jag inte svara på. Den har visserligen en lite sorgsen och nedstämd ton, lite laid-back. Men så låter det ju på alla J J Cales album. Okie är i vilket fall som helst ett av J J Cales bättre album. Det tycker åtminstone jag.

Det gör inget att J J Cale av någon anledning den här gången sökt sig både mot country och till och med gospel. Det blir ändå ett ganska typiskt J J Cale-album, bluesigt och skönt avslappnande att lyssna på.
Varför jag gillar den här plattan hänger på I Got The Same Old Blues, en låt som kopierats alla en rad stora artister; Eric Clapton, Lynyrd Skynyrd, Captain Beefheart, Freddie King...

Sen finns det så klart en lång rad låtar till att nämna, The Old Man And Me, Cajun Moon, Anyway The Wind Blows, Rock And Roll Records...

Nr: 1410/2222

* Över en miljon människor lär det ha handlat om, som blev drivna från sina hem och gårdar då de inte kunde betala sina banklån. Mer om detta kan du läsa i John Steinbecks berömda roman Vredens druvor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar