The Musical Box: Enkelt, rakt och ofelbart

lördag 6 april 2013

Enkelt, rakt och ofelbart

Punk - Del 4

...och så raskt över till ett punkband jag gärna spelar nu för tiden också...

DICTATORS – BLOODBROTHERS -1978

Dictators var ett av de första amerikanska punkbanden, till och med före Ramones. Det märks var de kommer från. De här killarna är inte uppfödda på taggtråd, rökgranater och gatuslagsmål. De var inga nordirländare eller engelsmän.
Dictators har naturligtvis ett grymt tempo i sina låtar, de är högljudda och tuffa, som ett punkband ska vara. Men den där extra energin som kommer från att själv varit med kan de inte ha, och det får uttryck i musiken också. På gott och ont.

Dictators är betydligt behagligare att lyssna på än brittiska punkband. De kräver inte så mycket som de då arga unga männen i Stiff Little Fingers och Undertones eller överexponerar sig som Sex Pistols.

Dictators ligger inte alls långt från Ramones, de har också sina rötter i rock and roll, The Who och 60-talspopen. Det gör Dictators till ett band som fortfarande faktiskt är ganska roligt att lyssna på.

Bloodbrothers lär vara en av gruppens allra bästa album. Det kanske inte är en tillfällighet att skivan kom till efter en turné i England.

Musiken är enkel, rak och ofelbar, produktionen är synnerligen sparsmakad, vilket gör det hela ännu bättre.

Dessutom lär Bruce Springsteen (!) hoppat in och körat i en av låtarna, Faster & Louder. Jag vet inte hur många gånger jag lyssnat på den låten för att försöka uppfatta det, men jag har inte lyckats än...

Nr: 959/2222

2 kommentarer:

  1. Foretrækker selv deres første album - Go Girl Crazy!, så blev det Heavy Metal på nummer 2 (Manifest Destiny) og så kom BlodBrothers heldigvis. Jeg synes især Baby Let's Twist og Stay With Me er fremragende sange. Bruce Springsteen's deltagelse på Faster & Louder omtales i CD'ens liner notes, men jeg kan heller ike identificere ham.

    SvaraRadera
  2. Bruce Springsteen hörs tydligt och klart i låten "Faster & Louder"!

    Det är han som står för nedräkningen i låtens inledning: "1-2-3-4".

    SvaraRadera