The Musical Box: Föregångaren till Atomic Rooster

tisdag 16 april 2013

Föregångaren till Atomic Rooster

ANDROMEDA – ANDROMEDA – 1969

En originalpress av den här LP:n såldes 2012 för 700 pund på Ebay. Andromedas enda LP är en riktig dyrgrip. Min skiva är dock en reissue från 2009, vilket i vissa samlarkretsar ses som ren hädelse. Men jag skäms inte, tvärtom.
För min del är det mer värt att kunna lyssna på skivan än att ha en riktig ”dyring” stående i hyllan. Och den här plattan är värd att lyssna på.

Det är märkligt att den under många år var helt bortglömd tills någon i slutet av 90-talet dammade av inspelningen och släppte den på CD. Förmodligen var det då priserna på vinylskivan steg i höjden.

En annan orsak till LP:ns höga status är att Andromeda kan sägas vara föregångaren till Atomic Rooster, ett av den brittiska progrockens mest legendariska band.

Andromeda är ett av gitarristen John Du Canns tidiga projekt. Bara något år efter den här inspelningen bildade han Atomic Rooster tillsammans med Vincent Crane och Carl Palmer.

Andromedas LP har hyllats av många för sin originalitet och spännande mix mellan hård rock, jazzrock och till och med metal. Så är det nog. Men det där med metal kan man glömma.

Det handlar om hård rock, metal fanns inte 1969, varken före eller efter den här plattan.
Men helt klart var Andromeda tidiga. 1969 var hårdrock precis uppfunnet med Led Zeppelin, Black Sabbath och Deep Purple som föregångare. Andromeda turnerade bland annat med Sabbath.

Hur det gick för de banden vet vi ju. Andromeda fick däremot nästan ingen uppmärksamhet alls. Inte förrän många, många år senare. Men då fanns inte ens Atomic Rooster kvar...

Nr: 1470/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar