The Musical Box: Spelglädje, röj och ett budskap

lördag 6 april 2013

Spelglädje, röj och ett budskap

Punk - Del 5

UNDERTONES – UNDERTONES – 1979

Undertones första platta är delvis svårspelad, stökig och rörig. Precis som en äkta punkskiva ska vara med andra ord. Sen går det inte att komma från att den ändå skapar positiv energi. Den här LP:n står för allt det punken egentligen handlade om:
Spelglädje – politiskt engagerade texter – röj!
Även nu för tiden bör låtarna spelas på hög volym. Undertones liksom inbjuder till det. Tempot är våldsamt i varenda låt och de kortkorta pauserna mellan ger ingen som helst tid att hämta andan. Röj var det!

Men samtidigt visar de att de kan sin sak, till skillnad från en del andra gamla punkare. Mätta med dagens musikmått skulle man, trots den röjiga ytan, kanske mer karaktäriseras som ett stenhårt new wave-gäng*.

Undertones kom från Derry i 70-talets våldsamma och politiskt överhettade Nordirland. Det var ingen tillfällighet att just Nordirland spottade ur sig mängder av fräcka punkband på den tiden. Undertones hade alla skäl i världen att uttrycka sig som de gjorde.
Men de har också självdistans, humor och förmedlar massor av positiv energi. Trots att en låt som Jimmy Jimmy handlar om ett självmord blir den på något sätt ändå positiv och hoppfull. Där tror jag Undertones hittade punkens och den nya vågens riktiga kärna.

Nr: 1838/2222

* Powerrockband är inte heller fel, det är en amerikansk benämning på samma sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar