The Musical Box: Steely Dans största hit

torsdag 11 april 2013

Steely Dans största hit

STEELY DAN – PRETZEL LOGIC - 1974

Steely Dan fick en jättehit med Rikki Don´t Lose That Number 1974. Bandets allra mest framgångsrika låt någonsin*. Det var tanken med Pretzel Logic...att göra en LP för den stora publiken.
Innan den här plattan kan man nog säga att Steely Dan var ett undergroundband, uppskattat, men av en ganska liten krets. Pretzel Logioc ändrade på det, precis som Brecker och Fagan räknat med (antar jag).

Kanske är detta den mest kommersiella LP-skiva Steely Dan någonsin gjorde och jag kan inte heller motstå Pretzel Logic. Melodierna är läckra små saker med fräcka trix instoppade i nästan varenda sekvens.

Det är kort sagt en lysande jazz-pop-rock-skiva. Ett album man gärna spelar om och om igen. Skivan har funnits i min samling i rätt många år nu men jag spelar den fortfarande gärna.

Inte minst för att Steely Dan-duon på Pretzel Logic visar prov på sina gedigna musikkunskaper (som om man inte visste det redan innan...).

Här går att hitta allt från rhythm´n blues, pop, hårdrock (jo, faktiskt) och givetvis jazz.

Inte för att de växlingarna märks särskilt mycket, Steely Dan lyckas ju naturligtvis paketera låtarna så snyggt att det där bara blir en svag förnimmelse.

Lite ironiskt i det sammanhanget är att Rikki Don´t Lose That Number egentligen bara är en alldaglig softrocklåt...

Nr: 562/2222

* Den låg som högst fyra på amerikanska Billboardlistan. Steely Dans näst största hit är Do It Again som 1972 tog sig upp på sjätte plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar