The Musical Box: Varierat av Jefferson Starship

tisdag 9 april 2013

Varierat av Jefferson Starship

JEFFERSON STARSHIP – SPITFIRE – 1976

Jefferson Starship fick ett stort kommersiellt genombrott med LP:n Red Octopus 1975. Men den gillade jag inte alls. När Paul Kantner, Marty Balin och Grace Slick slog till året efter med Spitfire var det något helt annat. Jag vill nog påstå att det är Jefferson Starships bästa album.
Red Octopus var kanske lite för flummig, vilket gjorde att jag direkt jämförde med Jefferson Airplane. Då var den så klart chanslös. Spitfire är något mer låtorienterad, om man kan uttrycka det så. Och det funkar bättre.

Tar man bort ett par låtar från den här LP:n (egentligen bara en...förskräckliga Big City) får man kanske det bästa som gjordes under Jefferson-kollektivets post-airplane-period.
För det första är det ett synnerligen varierat och kreativt album, hela bandet – inte bara Slick och Kantner – verkar ha varit med och gjort låtar.

Resultatet blev positivt, här finns allt från fräck blues och lätt pop till inrökt tung psykedelia. Därför är Spitfire en rolig och lite oberäknelig LP att lyssna på.

Det finns de som påstår att på Spitfire finns de första antydningarna till det som senare skulle bli hitlistepopgänget Starship, men det är bara elakt förtal.

Det finns flera riktigt bra låtar att välja mellan, men Dance With The Dragon är en av mina favoriter.

Nr: 1061/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar