The Musical Box: All american boy

torsdag 6 juni 2013

All american boy

RICK DERRINGER – ALL AMERICAN BOY – 1973

Det finns en gammal bubblegumhit som heter Hang On Sloopy. Alla som någon gång blivit lurade att köpa en sån där samlings-CD med 60-talspop kan inte ha missat den. Det är en efterhängsen rackare, den dyker upp överallt, ibland spelas den i radio.
Bandet hette McCoys och var ett av de stora i genren. Men att Rick Derringer i bandet skulle hitta vägen från tuggummipop till rå bluesrock och Rock´n´ Roll Hoochie Koo är svårt att tro. Men han fick hjälp av Johnny och Edgar Winter, som han spelade med under flera år.

Gitarristen och multiinstrumentalisten Rick Derringer har fram till idag ett otal album bakom sig. Men det var med All American Boy det började på riktigt. Det är hans första platta. Det där med McCoys kan vi väl glömma...

Samtidigt är det lika bra att dra ett streck över omslagsbilden. Hur hade han tänkt sig det där? Det sägs att den ställde till det för Derringer. Folk tog honom liksom inte på allvar.

Men skivan är bra. Riktigt bra, påstår jag. Det är inte minst en varierande platta. Här finns allt från amerikansk rå bluesrock, svettig och stånkande, till snygga ballader, countryrock, en hel del glam och till och med ett par fräcka instrumentallåtar.

Och här finns så klart Rock´n´ Roll Hoochie Koo, en rockrökare som jag tror blev en ganska stor hit. Den du!

Gillar du den låten tror jag glamrockiga Uncomplicated går hem den med. Och resten av skivan också...som nog ska räknas som en av de där sorgligt bortglömda och underskattade 70-talarna som borde spelas oftare av många fler.

Nr: 1358/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar