The Musical Box: Box Tops och The Letter

lördag 8 juni 2013

Box Tops och The Letter

BOX TOPS – BEST OF - 1969

60-talsbandet Box Tops kommer man ihåg för två saker. Det var Box Tops som gjorde den alldeles lysande poplåten The Letter. Låten är från 1967 men är förbannat bra nu för tiden också, ett riktigt litet popörhänge.
För det andra var det här Alex Chilton startade sin karriär. På 70- och 80-talen gjorde han sen en lång rad berömda album tillsammans med sin grupp Big Star. Det är förresten Chilton som står för den där låten som alltid inleder kultserien That 70´s Show.

Men sen är Box Tops lite svårare att få grepp på. Man skulle kunna påstå att det var en ganska bra soulgrupp. För de gjorde en rad riktigt bra blueeyedsoul-låtar. Man skulle också kunna hävda att Box Tops lirade sunshinepop. En del av deras låtar antyder det.

Men en och annan vill nog också påpeka att Box Tops kopierade de engelska 60-talsförebilderna och lirade rätt snygg beatpop. För det gjorde de. Det är just den där lite yra vilsenheten som ställer till det för Box Tops nu också.

Att lyssna på ett av deras samlingsalbum kan vara frustrerande. Musikstilarna blandas friskt och man vet liksom aldrig var man har gruppen. Det var också det som till slut splittrade Box Tops. Men visst är det kul att ha en platta med dem hemma, Box Tops hade flera hits i slutet av 60-talet, inte minst The Letter.

Nr: 2048/2222

1 kommentar:

  1. Alex Chilton var bara 17 år när "The letter" spelades in. Oj oj oj va mycket soul det är i den killens "vita" röst!

    SvaraRadera