The Musical Box: Collective Consciousness Society

torsdag 6 juni 2013

Collective Consciousness Society

CCS – THE BEST BAND IN THE LAND – 1973

Collective Consciousness Society, det är vad förkortningen CCS står för. En aktad samling musiker som gamle bluesräven Alexis Korner låg bakom. Gruppen släppte tre album i början av 70-talet, det här är den sista plattan och den som många anser vara bäst.
Brutalt tungt blås, Alexis Korners growlande och ett fräckt och smart val av låtar gjorde CCS till ett udda inslag. Något man kom ihåg. Jag tror att många som var med på den tiden minns Sixteen Tons, om inte annat för att Susanne Lanefeldt hade med den i sina beryktade knipövnings tv-inslag på 80-talet.

Men den låten var kul redan innan... CCS blev dock mest välkänt för att göra covers på några riktigt stora låtar; Led Zeppelins Whole Lotta Love och Black Dog, Stones Satisfaction.

Ingen av de låtarna är dock med på The Best Band In The Land. Men storheter som kinksklassikern Lola, Creams Sunshine Of Your Love, Primitive Love och Cannibal Sheep var höjdare som bidrog till The Best Band In The Lands rykte.

CCS var en nästan osannolik grupp. Förutom legenden Alexis Korner fanns även Mickie Most, mest känd som producent för diverse brittiska beatpopband och arrangören John Cameron med i gruppen.

Till sin hjälp tog de flera av Englands på den tiden främsta jazzmusiker. Inte undra på att det lät bra...

Nr: 547/2222

1 kommentar:

  1. De tog hjälp av en mycket duktig dansk musiker också, Peter Thorup (sång/gitarr) från danska kultgruppen The Beefeaters. Blytung blås- och rhythmsektion, bl.a. två eminenta trummisar. "I Want You Back" (Jackson 5) och "Brother" är andra starka kort med CCS. Härligt inspelningsljud dessutom!

    SvaraRadera