The Musical Box: En av 60-talspopens bäste sångare

lördag 8 juni 2013

En av 60-talspopens bäste sångare

PAUL JONES – HITS & BLUES - 1980

Paul Jones i Manfred Mann måste ha varit en av de allra bästa manliga sångarna i hela den brittiska popvågen på 60-talet. Poplåtar var en barnlek för honom, liksom rhythm´n´ blues och blues.

Dessutom hade han en sällsynt känsla för soul, vilket han fick utlopp för på LP:n Mann Made 1965, som då inte ansågs vara en särskilt bra Manfred-platta, men i efterhand framstår som en av gruppens främsta. Men redan 1966 lämnade han The Manfreds...och gav sig ut på egen hand.
Men hans egna soloalbum fick av någon anledning aldrig samma lyster och gnista. Det visar inte minst samlingsplattan Hits & Blues, utgiven 1980. Här framstår han mer som någon slags entertainer i samma fack som Engelbert Humperdinck och Tom Jones.

På Hits & Blues finns Paul Jones egna stora låtar från 1966 och framåt. Men det är inget som lyfter. Min enda tanke blir att jag skulle vilja höra Mann Made igen...
Men som tur är finns det en rad blueslåtar med på LP:n också, och de är något helt annat. Här kommer Paul Jones storhet som sångare fram. Det är helt klart blueslåtarna som är albumets stora behållning.

Och därmed är den här plattan absolut nödvändig för de som på 80-talet upptäckte Blues Band, Paul Jones lilla sidoprojekt som till slut blev det man nu för tiden helst kommer ihåg honom för.

Nr: 2053/2222

3 kommentarer:

  1. Udover hans store hits med Manfred Mann så blev Paul Jones min "helt" i 1978, hvor han udgav en single med sangene Sheena Is A Punk Rocker (Ramones) / Pretty Vacant (Sex Pistols)som, ballader, spillet i halvt tempo og med et stryge orkester - Ganske bizart, ganske forfærdeligt og meget underholdende.
    Prøv om du ikke kan komme til at høre dem.

    SvaraRadera
  2. Wow! Tack för tipset. Det hade jag inte en aning om...men gissar att skivan är ganska svår att få tag på.

    SvaraRadera
  3. http://www.youtube.com/watch?v=HxWMu8J5aDE
    og
    http://www.youtube.com/watch?v=osdtO7Ekx4c

    Husk. Det er på eget ansvar

    Især Pretty Vacant kan (ikke) anbefales.

    SvaraRadera