The Musical Box: Ett avtryck från Buffalo Springfield

lördag 15 juni 2013

Ett avtryck från Buffalo Springfield

BUFFALO SPRINGFIELD – RETROSPECTIVE (THE BEST OF) – 1969

Egentligen är det märkligt att ett band som bara existerade i drygt två år har sådan legendstatus som Buffalo Springfield. Men med medlemmar som Neil Young, Stephen Stills och Jim Messina var det nog oundvikligt.

Den här samlings-LP:n dök upp 1969, men då hade de gått skilda vägar för länge sedan. Men deras avtryck fanns kvar. Buffalo Springfield sägs vara det band, vid sidan av Byrds, som influerat countryrock och amerikansk folkrock mer än något annat.
Gruppens album, till och med den här samlingsplattan, är svåra att komma över nu för tiden. Mina erfarenheter av Buffalo Springfield sträckte sig därför under många år bara till For What It´s Worth, gruppens största hit, en låt som brukar finnas med på de flesta samlingsalbum med olika artister från det sena 60-talet.

Numera hör låten till klassisk psykedelia och nämns gärna ihop med White Rabbit och Somebody To Love, för även Buffalo Springfield påverkades av den kaliforniska 60-talsandan med kryptiska texter, skumma melodislingor och fuzzgitarrer. Att den brittiska beatpopen fanns med i bakgrunden är också tveklöst.
Tar man sig förbi For What It´s Worth är Buffalo Springfield naturligtvis mer än så. Och jag kan förstå varför gruppen fått så hög status bland folkrocksentusiaster och gamla skäggiga countryrockare, och alla andra musikkännare också.

Den här samlingsplattan visar verkligen att Neil Young och Stephen Stills var långt före sin tid. Det Buffalo Springfield gjorde 1967 och 1968 är så tidlöst att vilket nutida band som helst skulle göra de här sakerna och få ett erkännande för det.

Enligt Allmusic.com är Retrospective dock inte helt och hållet representativ för Buffalo Springfield. Det finns bättre samlingar menar den allvetande sajten. Men vad jag vet finns det inget annat samlingsalbum på vinyl med gruppen.

Nr: 1881/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar