The Musical Box: Ett monument över surfpopen

söndag 16 juni 2013

Ett monument över surfpopen

BEACH BOYS – BEACH BOYS – 1969

Om jag måste välja ut två låtar med Beach Boys får det bli Surfin´ Safari och Surfin´ USA. Det är gruppens första hits och förmodligen fortfarande deras största, trots att de varit med i 50 år nu.
Den här märkliga samlingsskivan från ett för mig okänt årtal gör mig dock lite fundersam. Här har man samlat ihop sammanlagt elva låtar från Beach Boys två första LP-skivor, som fick samma namn som skivornas hitlåtar, Surfin´ Safari (1962) och Surfin´ USA (1963).

Men ingen av de båda hitlåtarna är med på den här plattan. Varför då, kan man undra? Det fanns säkert ett väldigt gott skäl till det på den tiden. Men så här ett halvt sekel senare är det inte lika begripligt.

Men plattan avlivar i alla fall en myt; att Beach Boys redan från början var ett lysande popband. En genomlyssning räcker för att konstatera att de 1963 fortfarande hade en hel del att lära.
Valet att inte ta med de båda surfin´-låtarna gör, nu för tiden, den här plattan till en tämligen alldaglig samling surfpop från det tidiga 60-talet. Låtar som Finder´s Keepers, Ten Little Indians och Misirlou har väl knappast bidragit till Beach Boys storhet, eller hur?

Möjligtvis kan jag dock tycka att de gör Summertime Blues på ett rätt kul sätt. Den här plattan får stå kvar i min samling. Men enbart som ett monument över den tidiga amerikanska surfpopen. Det är den ett bra exempel på.

Nr: 508/2222

Är det nån som har koll på vilket år skivan gavs ut får ni gärna höra av er.

6 kommentarer:

  1. Skulle "Surfin' safari" och "Surfin' USA" vara Beach Boys bästa låtar? Nej, det kan jag absolut inte hålla med om. Det är i och för sig två trevliga, trallvänliga poplåtar med tidstypisk charm. Men ur ett låtskrivar-perspektiv är de absolut ingenting att hänga i granen! "Surfin' USA" är ju t.ex. ett billigt försök att efterlikna Chuck Berrys bluesbaserade rock'n'roll-hits (jämför t.ex. med "Sweet Little sixteen"), med den enda skillnaden att Beach Boys-arrangemang innehåller den för bandet typiska stämsången.

    Nej, Beach Boys bästa låtar kom senare, när Brian Wilsons låtskrivande utvecklats och mognat. "God only knows" är enligt min åsikt deras största bidrag till pop-historien.

    SvaraRadera
  2. He, he, du har rätt. Men jag fick ju välja...

    SvaraRadera
  3. Skivan gavs ut 1969, Pickwick Records är väl mest kända för sina budget album.

    SvaraRadera
  4. Att "Good vibrations" är gruppens största hit rent obejktivt torde väl vara tämligen odiskutabelt.

    SvaraRadera
  5. Jag ær inne på samma linje som dig Jonas, "Good vibrations". Sen gillar jag stæmsången i "I get around" och "Barbara Ann".

    SvaraRadera