The Musical Box: Konventionellt, hyllat, magiskt

söndag 16 juni 2013

Konventionellt, hyllat, magiskt

NEIL YOUNG – DECADE – 1976

Vill du ha ett konventionellt samlingsalbum med Neil Young då är det Decade du ska ha. Den har precis allt det en samlingsplatta ska ha av ”rätt låtar” i ”rätt ordning”. Här finns allt man behöver från Neil Youngs tidiga karriär.

Men det är inte bara för den skull Decade nämns med så stor respekt av både samlare och kritiker. Det finns få, om inget, annat samlingsalbum som är så eftertraktat och hyllat som trippelalbumet Decade.
För även om Neil Young tar med sina lyssnare på en resa hela vägen från de första åren i mitten av 60-talet fram till skivans utgivning 1976 har den så mycket mer. Det handlar inte bara om Neil Young som soloartist.

Här finns också låtar från åren med Buffalo Springfield, som redan i slutet av 60-talet blev legender, och hans samarbete med David Crosby, Stephen Stills och Graham Nash i Crosby Stills Nash & Young och diverse andra konstellationer. Men Decade stannar inte där heller.

På skivorna finns dessutom ett antal tidigare aldrig utgivna låtar, vilket var synnerligen okonventionellt i mitten av 70-talet. Det är därför Decade blivit ett helt nödvändigt album för alla samlare av Neil Youngs skivor.
Lägg sedan till att stora ansträngningar gjorts för att göra albumet lyssningsvänligt. Trots att det är en samling, och en trippel med hela 35 låtar, går det inte att slita sig. Försök leta fram nån annan Greatest Hits-samling som lyckas med det.

Nr: 2050/2222

2 kommentarer:

  1. Om man bara fick äga ett album så skulle "Decade" ligga bra till hos mig.

    SvaraRadera