The Musical Box: Kultbandet Country Joe & The Fish

lördag 8 juni 2013

Kultbandet Country Joe & The Fish

COUNTRY JOE & THE FISH – GREATEST HITS - 1970

Många kände sig kallade när den psykedeliska rocken blev något att räkna med 1967. Till skillnad från de flesta andra* var faktiskt Country Joe & The Fish där, i San Franscisco, på Sunset Strip, vid Haight-Ashbury (Hashbury**) och i gyttjan på Woodstock. Det är ett av de legendariska psykedeliska rockbanden som stod på barrikaderna rent fysiskt.
Problemet idag är väl att bara några få minns bandet och att de i så fall kommer ihåg låten I-Feel-Like-I´m-Fixin´-To-Die-Rag. En av de där klassiska amerikansk protestsångerna mot Vietnamkriget. Och det är väl i stort sett allt...

Naturligtvis var Country Joe & The Fish väldigt mycket mer än så. Men att få tag i Country Joes LP-skivor nu för tiden är ganska svårt. I alla fall är de tidiga ganska åtråvärda samlarobjekt.

Den här samlingsplattan från 1970 tror jag är en bra sak att börja med för den som tycker Country Joe låter som en intressant grej. Det är efter att ha lyssnat på den här plattan man verkligen förstår varför Country Joe & The Fish fick sådan kultstatus redan i slutet av 60-talet.

Psykedelisk folkrock är nog en ganska bra benämning. Självklart är texterna ohyggligt ”daterade” nu för tiden. Men som ett tidsdokument är absolut den här skivan spännande att lyssna på. Sjysst omslagsbild också, eller hur?

Nr: 1827/2222

 *Vill inte förringa dem på något sätt, men jag menar band som Beatles, Hollies och Stones som hakade på en trend...även om det säkert finns en och annan som vill hävda att Sgt Pepper startade den...men det är jag inte säker på att den verkligen gjorde, historiskt sett.

** Döptes det till av New York Times Magazine.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar