The Musical Box: Lockande psykedeliska toner

fredag 28 juni 2013

Lockande psykedeliska toner

DANDO SHAFT – AN EVENING WITH DANDO SHAFT – 1970

Att Dando Shaft varit i Alice psykedeliska underland är det ingen tvekan om. Troligen har de varit där ganska länge...

Dando Shaft skapar en helt egen värld av psykedeliska toner och rytmer som är väldigt lockande. An Evening With Dando Shaft, som är en liten raritet i sig, har en nästan magisk dragningskraft, trots att musiken är helt akustisk...eller så är det kanske just därför...
Dando Shaft från Coventry var ett klart lysande undantag på den brittiska folkrockscenen i början av 70-talet. Bandet var helt akustiskt och hade ståbas, violin och mandolin i sättningen. De använder originella och annorlunda rytmer och texter med inspiration från brittisk folkmusik och hippiekulturen.

Dando Shaft jämförs ofta med 1970-talets folkrockstorheter Fairport Convention och Steeleye Span, men fick konstigt nog aldrig det där stora erkännandet.

An Evening With Dando Shaft är gruppens första skiva, som i vissa delar inte är helt olikt tidiga Jehtro Tull, samtidigt med klar dragning åt den amerikanska västkusten och band som Jefferson Airplane och Crosby-Nash.

Jag tror den här LP:n ska avnjutas i sin helhet, men det finns en rad små guldkorn jag gärna vill nämna. Psykedeliska Rain och Cold Wind är mina favoriter. Folkmusikinspirerade September Wine och instrumentala Drops of Brandy är också mycket starka nummer.
Dando Shaft fick en kvinnlig sångare när Polly Bolton gick med i bandet 1971 och en andra skiva gavs ut (Dando Shaft). Kanske hittade då bandet sin rätta form.

Den tredje och sista plattan släpptes 1972 (Lantaloon). I mitten av 1970-talet splittrades dock gruppen. Dando Shafts LP-skivor är hett eftertraktade byten bland samlare. Den som vill lägga sina flottiga fingrar på dem får nog räkna med att hosta flera hundralappar.

Nr: 1245/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar